У громаді на Кіровоградщині стіну господарчої будівлі перетворили на патріотичний мурал

Вівторок, 28 червня 2022 11:44

У Новоархангельську задня сторона господарчих будівель селищної ради перетворилася із сірої стіни у яскравий патріотичний мурал. Створюючи його, митці намагалися передати свою любов та шану до рідної землі,  виводячи фарбами жовті колосся та зелені ниви. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Новоархангельську громаду.

Над проектом працювали: Олег Дерев’янко – художник з смт. Новоархангельськ, який до речі, у 2021 році став переможцем у конкурсі зі створення ескізу герба Новоархангельської територіальної громади та був активним учасником дитячого історико-культурного фестивалю «Сині Води Фест», Анастасія Перехрест – студентка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Валерія Гамалей – жителька Харкова, яка тимчасово проживає у нашій громаді та проявляє активну громадянську позицію.

Ми поспілкувалися про задуми та процес створення муралу з його виконавцями.

– Чому саме зараз? – запитали ми у головного координатора проекту Олега.

– Бо я так відчуваю. Я хочу передати свої почуття через малюнок. Свою любов до України та рідної Новоархангельщини. Тим самим підняти настрій тим, хто постійно чує про невпинні обстріли, ракетні удари або смерть близьких людей. Я хочу, аби люди мали можливість звільнити думки хоч на хвилину, коли проходять центральною площею, і ще раз згадати про те, які ж наші українські землі красиві та могутні.

– Особливу вагу ми приділили дівчині, - розповідає одна з мисткинь Анастасія. – Ми довго працювали над ескізом, адже хотіли передати не лише почуття дівчини, яка з болем вдивляється в українські ниви, а саме відобразити локальну ідентичність. Ми провели невеличке дослідження та дізналися, що на старовинних вишивках Кіровоградщини збереглася символіка ранніх землеробів, також поширеними були пишні різнобарвні рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з вазонами, квітами, листям, бутонами. Саме це ми перенесли на наш малюнок.

– Малюючи, ми відволіклися від життєвих проблем, сирен, війни і хоч трішки допомогли вашому ( а тепер трішки і нашому) селищу стати красивішим, - додала Валерія.

Коли, здавалося б, проект підходив до завершення, усіма учасниками «мистецького фронту» було прийняте рішення  про продовження роботи, по закінченню проекту мурал матиме зовсім новий зміст.

 

 

 

Прочитано 942 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+