Стало відомо, які документи жителям області потрібно буде змінити після перейменування Кіровоградщини

Середа, 13 лютого 2019 10:25

Конституційний суд України 5 лютого визнав рішення Верховної Ради перейменувати Кіровоградську область на Кропивницьку як таку, що відповідає Основному закону. У зв'язку з цим у багатьох громадян може виникнуть питання: «Чи потрібно терміново міняти паспортні дані та документи права власності на будь-яке майно?»

Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на 24tv.ua.

Які документи доведеться замінювати громадянам

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович роз'яснив – бігти і терміново міняти документи, зокрема, ставити нову відмітку про місце реєстрації в паспорті, якщо назва вулиці, міста, області змінилася, не потрібно.

Хіба що в тому випадку, коли тоталітарна назва в документі вас абсолютно дратує, – уточнив історик.

Відповідні зміни, згідно з українським законодавством, можна буде зробити тоді, коли це зручно громадянину – при зміні місця проживання або, наприклад, при зміні фотографії в паспорті. Державне мито за штамп з новою адресою в паспортному столі становить 85 копійок.

Так само законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни інших документів у разі перейменування. Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки та будь-яке майно, де вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни потрібно вносити за бажанням власника або в разі продажу, дарування, оформлення спадщини нерухомості. Причому додаткової оплати ці послуги не зажадають – покупець і продавець будуть платити нотаріусу таку ж суму, як і в разі, якщо б назва не змінювалося.

Для автовласників зміна назви області не означає зміни місця проживання – це не є підставою для перереєстрації транспортного засобу та внесення змін у техпаспорт. Але відповідні зміни можна внести в разі продажу, дарування. Тут теж – жодних додаткових платежів.

Якщо якийсь чиновник буде наполягати на зміні номерних знаків або техталона в зв'язку з перейменуванням – це корупція, каже В'ятрович.

Як діяти підприємцям

Їм потрібно внести зміни в статутні документи. Але ця процедура за чинним законодавством безкоштовна – не передбачено ні адміністративного збору, ні оплати послуг нотаріуса (нотаріальне засвідчення підписів на статуті скасовано).

Фізична особа-підприємець (ФОП) повинен внести зміни про свою нову адресу до Єдиного державного реєстру – це теж буде безкоштовно.

Прочитано 1305 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+