Шлях до порятунку: на Кіровоградщині відкриють нову уранову шахту (ФОТО)

Четвер, 14 листопада 2019 14:00

Голова облдержадміністрації Андрій Балонь побував з робочим візитом на Новокостянтинівській шахті, де провів нараду з актуальних питань подальшого функціонування урановидобувної галузі. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на пресслужбу ОДА.

На даний час підприємство ДП «СхідГЗК», до складу якого входять Новокостянтинівська, Інгульська та Смолінська шахти, перебуває у складному фінансовому становищі. Діючий на сьогодні Порядок формування, розрахунку та встановлення тарифів у сферах енергетики та комунальних послуг створив передумови до збитковості ДП "СхідГЗК".

Як зауважив Андрій Балонь, вирішення питання «СхідГЗК» для області і України є вкрай важливим, адже урановидобувна галузь є стратегічною для країни.

Ситуація, яка склалась на підприємстві, виникла не вчора і не позавчора. Ця проблематика існує кілька років. Через необгрунтований тариф на продукцію склалася ситуація, коли підприємство не може спланувати свій фінансовий результат. По факту ми бачимо, що воно стає збитковим і ця ситуація спричиняє соціальну напругу серед працівників, – констатував керівник області.

За словами генерального директора ДП «СхідГЗК» Олександра Сорокіна, наразі підприємство разом з Міністерством енергетики та захисту довкілля та НАЕК «Енергоатом» опрацьовують довгостроковий контракт.

Голова облдержадміністрації пообіцяв сприяння з боку обласної влади та доручив своєму заступнику направити до профільного Міністерства листа щодо пришвидшення підписання контракту. У свою чергу, Андрій Балонь зазначив:

Найближчими днями буде завершено переговорний процес з "Енергоатомом", наслідком чого має стати підписання довгострокового контракту з підприємством. Все це в комплексі дасть можливість говорити, що підприємство буде розвиватись, а отже люди будуть задоволені.

Після наради голова облдержадміністрації разом з керівництвом ДП «СхідГЗК» та Новокостянтинівської шахти оглянули хід будівництва приміщення, де розміщуватиметься вентиляційна установка, та інші виробничі локації.

В той же час, у зв’язку зі складним фінансовим становищем ДП «Схід ГЗК», у 2019 році керівництво комбінату прийняло рішення вивести на простій низку своїх підрозділів, у тому числі Смолінську шахту. Така ситуація спричинила соціальну напругу серед працівників шахти, які звернулися за допомогою до Президента України та обласної влади.

Ресурс Смолінської шахти найближчими роками буде вичерпано, тож, відповідно до нормативних документів, що регулюють діяльність уранових підприємств, необхідно буде приймати рішення про виведення шахти з експлуатації, –пояснює очільник області. – Як доповідає керівництво ДП «СхідГЗК», на відстані 16 км від Смолінської шахти є досліджені родовища, які у перспективі будуть перетворені на новий підрозділ підприємства. До цього підрозділу будуть переведені шахтарі і працівники із Смоліного. Для тих, хто вирішить не продовжувати шахтарську справу, ближчим часом буде розроблено програму перекваліфікації.

Водночас Андрій Балонь підкреслив, що навіть в умовах простою підприємства, шахтарі отримують дві третини розміру щомісячної зарплати, адже така професія передбачає серйозні соціальні гарантії.

Ситуація цілком контрольована. Впевнений, що соціальна напруга серед шахтарів буде повністю знівельована, коли ми запропонуємо варіанти вибору місць працевлаштування, – підкреслив голова облдераждміністрації.

Прочитано 889 разів
Останнє редагування Четвер, 14 листопада 2019 13:19
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+