Ровесники пірамід: на Кіровоградщині розкопали унікальний курган бронзової доби (ФОТО)

Четвер, 15 серпня 2019 16:50
Ровесники пірамід: на Кіровоградщині розкопали унікальний курган бронзової доби (ФОТО) Фото: ua.igotoworld.com

Поблизу села Златопілля, що в Бобринецькому районі Кіровоградщини, відкопали кілька важливих знахідок доби ямної культури. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Голос України.

Курган, що потрапив у зону уваги фахівців, за попередніми висновками, належить до кінця ІІІ – початку ІІ тисячоліття до нашої ери. Це – епоха бронзи.

Скелет, знайдений разом із горщиком, належить до катакомбної культури (на вміст горщика ще чекають наукові дослідження). Ще один знайдений скелет – до зрубної культури. Перерва між ними – цілі століття. Скелет, який виявили минулого понеділка (на знімку), – до ямної культури.

Цей скелет буде цікавий антропологам. Для них важливо все: стать, зріст, за характеристикою зубів, наприклад, можуть зробити висновок, яку їжу вживала людина, – повідомив керівник експедиції Микола Тупчієнко. – А він дуже добре зберігся. Скелет, швидше за все, передамо до обласного Краєзнавчого музею, адже практика показує, що в музеях районного масштабу для збереження таких пам’яток умов немає.

Такі кургани з’являлися в епоху бронзи та на початку епохи, коли люди вже почали виготовляти залізо. Згодом кургани використовували різні народи, які приходили на цю територію. І тільки за інтенсивного землеробства за радянських часів почали зникати.

Прочитано 1060 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+