Покинуту синагогу пропонують знести на Кіровоградщині. ФОТО

Четвер, 19 липня 2018 12:21

Занедбану синагогу в Олександрії (за колишнім кінотеатром "1-е Травня") необхідно зруйнувати і створити на її місці меморіальний парк.

Таку думку Моїй Олександрії висловив краєзнавець, педагог, письменник і журналіст Валерій Жванко вчора, 18 липня.

Він зазначив, що будівля руйнується десятки років і до нього нікому немає діла. Зараз навряд чи знайдуться бюджетні надлишки або спонсор, щоб його відновити. На думку Жванко, в такій ситуації краще - зберегти фундамент і окремі фрагменти будови, привести територію в порядок, і з'явиться нова культурна зона.

"Синагога відновленню не підлягає. Чому б не знести аварійну будівлю, залишивши яскраві фрагменти? Фундамент. Фрагмент аркообразной вікна. Вікно, як символ відкритості в світ. Шматок шестикутної колони, там є всередині і зовні. І, може бути, вхід з боку Первомайської , який є на старих листівках Олександрії. А весь ділянку перетворити в меморіальний парк. Центр міста, ще одна паркова зона, історичне місце, колишнє культове спорудження ", - поділився Жванко.

Також краєзнавець нагадав, що в Олександрії ніяк не вирішена проблема зі старим єврейським цвинтарем, яке зруйновано і розкрадено. Але це, за його словами, окрема тема.

"Напевно, об'єднувати два проекти - синагогу і кладовище - не треба, так простіше. Нічого не перешкодить підтягнути нові ідеї пізніше", - сказав він.

За інформацією Вікіпедії, будівля синагоги відноситься до середини 19 століття і є пам'ятником архітектури місцевого значення (охоронний номер 423-Кв). Культова споруда пережило революцію, богоборство і фашистську окупацію. За радянських часів використовувалося під медичне училище. На зорі 2000-х стало об'єктом розкрадань і вандалізму. Зараз в ньому селяться бомжі.

 

Прочитано 658 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+