Особливості карантину на Кіровоградщині: в ОДА розставили крапки над «і»

Четвер, 12 березня 2020 10:40
Особливості карантину на Кіровоградщині: в ОДА розставили крапки над «і» Фото: РБК-Україна

Із сьогоднішнього дня, 12 березня, на Кіровоградщині запроваджено карантин. Про це під час брифінгу заявив голова облдержадміністрації Андрій Балонь, повідомляє mandarin-news.

Посадовець наголосив – станом на сьогодні на території Кіровоградщини не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. Разом із тим, обмежувальні заходи триватимуть три тижні – до 3 квітня включно. Детальніше – про їх особливості.

Дитсадки

Сьогодні в ДНЗ області триває перехідний період – у садочках працюють тимчасові групи, куди приймають вихованців, батьки яких до цього часу не встигли вирішити проблеми з подальшим влаштуванням дітей та власними роботодавцями.

Школи

До 3 квітня включно школи регіону перебуватимуть на карантині. Протягом цього часу можливе проведення дистанційного навчання – відеоуроків або консультацій з їх обов’язковою фіксацією у журналі. Як їх проводити, кожен навчальний заклад має вирішувати самостійно.

Після закінчення карантину компенсувати втрачений час можна буде за рахунок додаткових годин та навчань у вихідні дні, зокрема, суботи. Можливо, навчальний процес буде продовжений у червні нинішнього року – в такому разі літні канікули почнуться пізніше, ніж зазвичай.

Нині на державному рівні вирішується питання про перенесення пробної сесії ЗНО – рішення анонсовано, втім, відповідного наказу Міністерства освіти ще немає, його чекають з хвилини на хвилину. Те саме стосується основної сесії Зовнішнього незалежного оцінювання – цілком можливо, воно буде проведено пізніше нині визначених термінів.

За цей час вчителі та викладачі навчальних закладів отримуватимуть середній розмір зарплатні.

ПТУ, технікуми та ВНЗ

У закладах такого рівня навчання теж припинено до 3 квітня. Студенти з інших міст мають роз’їхатися по домам – залишатися у гуртожитках їм заборонено. Втім, це не стосується іноземців – вони можуть проживати у них на звичайних умовах.

Тренування та розваги

Питання про тренування спортсменів кожен наставник має приймати самостійно. Головна вимога – усі спортивні заходи мають проходити без глядачів та не мають перевищувати кількість учасників – вона не може бути більшою за 200 осіб.

Те саме стосується кінотеатрів, театрів та інших розважальних закладів – рішення про закриття мають приймати власники. Але вони можуть цього не робити при дотриманні ліміту в 200 учасників.

Лікарні

В разі розповсюдження коронавірусу основними госпітальними базами для інфікованих будуть кіровоградська обласна лікарня та центральна міська лікарня Кропивницького, де для прийому хворих приготовано 557 ліжкомісць. У разі потреби їх кількість може бути подвоєна протягом 2 годин. Загалом, якщо епідемія таки трапиться, в медичних закладах області можуть розмістити 8500 хворих, чого, на переконання посадовців, цілком достатньо.

Нині всі лікарні приведені в повну готовність – їх персонали пройшли відповідні тренування та навчання. Медпрацівники цих закладів повністю забезпечені захисними костюмами.

На території Кіровоградщині створені 14 епідеміологічних бригад, 2 – в обласному центрі, 12 – у районних. У разі потреби для лікування хворих залучатимуть лікарів-пенсіонерів, які мають великий досвід.

Тестсистем на коронавірус область поки не має, але найближчим часом їх мають придбати на державному рівні. У разі виникнення підозр біологічні зразки возитимуть для проведення експертизи до столиці.

Головне – зберігати спокій і не піддаватися паніці: зараз в області немає жодної підстави для тривоги.

Прочитано 10230 разів
Оцініть матеріал!
(3 голосів)

Додати коментар


+