На Кіровоградщині зупинилась робота всіх уранових шахт

Понеділок, 07 грудня 2020 15:25

Сьогодні, 7 грудня, зупинилась робота шахт з видобутку урану в Кіровоградській області.

На шахтах твердять, що єдиний покупець урану - це компанія "Енергоатом", але розраховується невчасно. Нині її борг становить 137 мільйонів гривень. Через це на копальнях постійні затримки зарплатні, брак спецодягу, запчастин для техніки та навіть вибухівки, щоби підривати пласти руди. Саме через це майже п'ять тисяч працівників відправили у вимушений простій.

Нині в копальні спускаються лише для того, щоби відкачати воду. Але через борги енергетики погрожують відімкнути шахти від електропостачання. Якщо зупиняться помпи з відкачування води, то радіаційно заражена рідина може затопити копальні й потрапити у водоносний горизонт.

"Це буде затоплення шахт, по-перше. А для всієї Кіровоградської області та й для всієї центральноі України є загроза екологічного лиха. Так наші шахтні води піднімуться до рівня грунтових вод і буде екологічна катастрофа", - розповів представник профспілки гірників Дмитро Бондарєв.

Така ситуація склалась через відсутність державної політики у сфері діяльності підприємства. Через це виробнича діяльність ДП «Схід ГЗК» під постійною загрозою зупинки.

Заборгованість у виплаті заробітної плати складає 145 мільйонів гривень створює соціальну напругу серед шахтарів уранових шахт та апаратників уранопереробного комплексу.

Про це йдеться на сторінці первинної профспілкової організації підприємства у Фейсбук.

9 грудня трудовий колектив планує акції протесту під кабміном та Офісом Президента.  

Постачальники електроенергії та газу можуть повністю відключити шахти та уранопереробний комплекс підприємства. Це призведе до забруднення водоносних горизонтів у Дніпропетровському та Кіровоградському регіонах, а це означатиме припинення водопостачання населенню.

 

 

 

 

 
Прочитано 2700 разів
Останнє редагування Понеділок, 07 грудня 2020 15:46
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+