На Кіровоградщині зростає обізнаність людей про Фонд гарантування вкладів

Четвер, 05 липня 2018 14:19

Нещодавно в Одесі «Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» представив результати опитування щодо обізнаності українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів, проведеного за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

ФГВФО -  установа, яка виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку. Вона є економічно самостійною установою, яка не має на меті отримання прибутку.

Результати опитування показали зростання рівня обізнаності громадян про Фонд. Однак, ми також побачили, що є над чим працювати для роз'яснення особливостей функціонування системи гарантування. Ми зацікавлені в якомога більш широке поширення просвітницьких матеріалів з неупередженої та достовірної інформації про умови гарантування банківських вкладів, а також про фінансові послуги та пов'язані з ними ризики в цілому, а тому запрошуємо до співпраці регіональні ЗМІ, - зазначив під час прес-клубу заступник директора розпорядника Фонду гарантування.

Опитування для визначення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів Фонд гарантування проводить вже вдруге. Проект USAID надав фінансування для його проведення. Його результати допоможуть Фонду гарантування спланувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

Основні результати опитування свідчать, що українці досить обізнані про розмір гарантованої суми відшкодування (49% вибрали правильний варіант відповіді). Знають про наявність гарантії по вкладах в іноземній валюті (51% опитаних дали правильну відповідь), проте не знають деталі - в якій валюті виплачується відшкодування і по яким саме курсом (тільки 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку).

Вважається, що в Україні гарантується абсолютно все вклади, фізичні особи розміщують в будь-яких фінансових установах (19% вибрали цей неправильний варіант відповіді) або в будь-якому банку (цей неправильний варіант вибрали 50%), однак це не передбачено чинним законодавством України

За останні два роки не було негативного досвіду по вкладах в банках, проте не дивлячись на це намагаються не тримати кошти в банках (55% опитаних не в банках ніяких коштів, а 33% - тримають лише незначну частину своїх статків).

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про Фонд гарантування, проте практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів і його функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% - знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни вважаються два фактора - наявність гарантії повернення вкладу (56%) і процентну ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком в процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% - ретельно. Більше половини хочуть отримувати інформацію про систему гарантування вкладів через банк, в якому вони відкривають депозит.

Цей загальнонаціональне опитування методом «обличчя-до-обличчя» проводився Українською маркетинговою дослідницькою компанією InMind в грудні 2017 року. Було опитано 2006 респондентів у віці від 18 років (репрезентативно в структуру населення країни) у всіх регіонах України, крім АР Крим, територій Донецької і Луганської областей, які не є підконтрольними уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

Прочитано 307 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+