На Кіровоградщині земельні ділянки незаконно перебували в оренді

Вівторок, 29 травня 2018 15:38

Прокуратура у судовому порядку домоглася повернення у комунальну власність двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення у Голованівському районі, площею 8,8 га, які незаконно було надано в оренду.

Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами виключного відповідно до закону. 

Не зважаючи на це, Лебединською сільською радою Голованівського району Кіровоградщини у грудні 2012 року прийнято рішення про надання в оренду фізичній особі 2 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 8,8 га. для ведення сільськогосподарського виробництва. 

При винесені рішень сільською радою не враховано вимоги ст. 124 Земельного кодексу України, якою передбачено, що передача в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності здійснюється за результатами проведення земельних торгів. 

На підставі вказаних рішень органу місцевого самоврядування між сільською радою та фізичною особою у липні 2015 року укладено договори оренди спірних земельних ділянок строком на 10 років. 

Прокуратура звернулася до суду щодо незаконності надання та використання земельних ділянок фізичною особою. І суд підтримав позицію прокуратури. 

Рішеннями Голованівського районного суду позовні заяви прокурора задоволено в повному обсязі. Незаконні рішення органу місцевого самоврядування скасовано. Договори оренди земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського призначення визнано недійсними та як такі, що суперечать актам цивільного законодавства та порушують інтереси держави. Відповідача зобов’язано повернуто до комунальної власності земельні ділянки нормативно грошова оцінка яких складає понад 207 тис. грн. 

Прочитано 692 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+