На Кіровоградщині триває конфлікт між пайовиками та фермером

Середа, 28 березня 2018 12:49

У селі Петрове Знам’янського району більше ніж 30 пайовиків заявляють про підробку договорів оренди їх землі фермером Ігорем Матвєєвим. Вони заявляють, що аграрій виправив цифри в їх договорах, подовживши термін дії документів на 10 років, і не дає їм змоги розірвати угоди.

Один із пайовиків, Микола Герасимчук, розповів нам, що мають конфлікт з Матвєєвим ще з 2007 року, коли жителі села Петрове укладали з ним договори оренди на 5 років. Тоді, за словами селян, нібито фермер просто дописав цифру “1” до термінів дії договорів, таким чином збільшивши термін оренди землі з 5 до 15 років, підробивши при цьому підписи пайовиків.

Коли через 5 років люди запропонували розірвати договори оренди, їм відмовили. Тому пайовики звернулись до  суду.

За словами адвоката пайовиків Ірини Кундас, зараз проводяться експертизи підписів на договорах. Нібито вже є висновки, що підписи пайовиків дійсно підроблені, а цифри на самих договорах оренди змінені. Наразі , за словами скаржників, таких пайовиків налічується 35 чоловік.

Власник паю Володимир Славіч, поскаржився на будівництво Матвєєвим зерноочисного комплексу “ЗАВ 50” в селі Петрове. За його словами, комплекс зводився без жодних дозвільних документів. Крім того, він розташований неподалік від житлових будинків, що, на думку чоловіка, є порушенням.

Також Славіч звернув увагу, що від комплексу стоїть постійний шум, навіть після 23:00, коли це заборонено. Пан Володимир неодноразово звертався до поліції, втім, за його словами, ніяких дій для вирішення проблеми правоохоронці не застосували.

Крім того, біля заводу неподалік знаходиться ставок і колодязі з питною водою. Весь бруд після чистки зерна й миття тракторів стікає вниз до цих водних джерел. Пил від діяльності зерноочисного комплексу осідає на житлових подвір’ях та дитячому і сімейному дитячому будинку неподалік.

Жителі села в 2015 році звернулися із цією проблемою до райдержадміністрації. Тоді сформували спеціальну комісію для перевірки комплексу. Під час перевірки члени комісії з’ясували, що деякі будівлі і споруди на об’єкті дійсно побудовані без відповідних дозвільних документів, санітарно-захисна зона не відповідає нормам, а рівень шуму перевищує дозволені показники.

Втім, за результатами перевірки зерноочисний комплекс закривати не стали, власнику доручили отримати потрібні дозвільні документи (зокрема на шкідливі викиди та прийняття в експлуатацію будівель і споруд) і зменшити рівень шуму.

У коментарі нашому виданню Ігор Матвєєв зізнався, що порушення дійсно були, але лише на момент, коли він придбав зерноочисний комплекс. Він пояснив це тим, що об’єкт будувався ще за часів колгоспу, тому все устаткування там досить старе, норми не витримувалися. Проте він повністю все модернізував, встановив нове обладнання з пилозбирачами, звів додатковий паркан і стверджує, що зараз все в межах дозволених норм.

Крім того, він заявив, що житлові будинки біля комплексу будувалися для його робітників, тому й знаходяться так близько.  Завод переносити не планується, адже, за його словами, це неможливо. Крім того, таку вимогу не ставила жодна державна інстанція.

Щодо фіктивності договорів оренди на 15 років, Ігор Матвєєв пояснив, що договори справжні. Спочатку вони дійсно укладалися на 5 років, але через велику вартість переоформлення він провів загальні збори 200 пайовиків, на яких колективно вирішили підписати договори на 15 років. Він переконує, що саме Герасимчука зі Славічем на цих зборах не було. Втім, згодом вони також підписували ці договори. На підтвердження може надати копії

Він також додав, що на нього було скоєно напад, а бухгалтерію підприємства спалили, підприємство намагались відібрати рейдери. Саме тоді нібито з’явилися ці договори. Підприємець стверджує, що судові позови проти нього ініціювали рейдери, якими є відомі в Кропивницькому люди.

Вчора мало відбутися засідання суду по справі згаданих договорів. Микола Герасимчук і Володимир Славіч разом із декількома іншими пайовиками  принесли до суду якісну однотипну поліграфію з написами “Матвєєв — РЕЙДЕР”, “Матвєєва — за грати” та “Матвєєв, віддай нашу землю”.

 Фермер на суд не з’явився, бо перебував на іншому судовому засіданні в Олександрії. Там він оскаржує висловлювання дружини Володимира Славіча в обласному тижневику “Народне слово” щодо зерноочисного комплексу. Чоловік вважає, що в критичному матеріалі надрукований наклеп і просить суд стягнути з родини Славіча і газети 25 тис. грн. За його словами, на підтвердження оприлюднених фактів газета має надати суду відповідні докази.

 

Прочитано 2594 разів
Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Додати коментар


+