На Кіровоградщині селяни стали жертвами земельних махінацій

Середа, 03 березня 2021 17:11

Кількадесят жителів села Рівне Новоукраїнського району сьогодні, 3 березня,  протестують проти знищення полоси лісонасаджень, яка захищає село від буревіїв, суховіїв, повеней та розмивання дороги. Полосу акацій висадили ще в 1989 році. Натомість зараз, за словами місцевих, новий власник вже випиляв близько 10 % дерев. Про це повідомляє mandarin-news.

Так, 2 гектари землі з багаторічними насадженнями минулого року обласне управління Дежгеокадастру передало АТОвцю, який, у свою чергу, продав цю ділянку колишньому мешканцю села. Приватний підприємець розпочав випилювати дерева для посівів, що неабияк обурило рівнян.

По допомогу селяни звернулись до депутатів обласної ради. Представники фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» Марина Осіпова та Рубен Санасарян зустрілись з протестувальниками.

«На жаль, дана ситуація непоодинока на території нашої області. Тому, ми направимо всі необхідні  депутатські звернення, які допоможуть у вирішенні даної ситуації», – вказала Марина Осіпова.

 

«30 років тому тут було поле. Нижня вулиця потерпала від того, що з полів стікала вода. У нас всі вулиці в балці. Там в дощ змивалась дорога, а в погрібах у людей стояла вода. Усі вітри концентрувались у балці, пилом заносило і були бурі. Згодом тодішній сільський голова виділив цю землю під засадження для захисту городів селян, а також, щоб не вимивалась дорога. Якщо знищать посадку, то зникне вулиця», – розповідають місцеві.  

На мітинг вийшли й ті, хто ще брав участь у висадці дерев. Місцевий житель Гавриш Василь поселився в Рівному 1966 року. Називає вирубку лісонасаджень геноцидом села.

«Ми тут висаджували акації, але є й інші дерева, зокрема, абрикоси. Свою справу лісосмуга робить. Не заносе мулом, вітрів таких немає, а бджолярам теж радість», – говорить чоловік.

У Рівнянській сільській раді твердять, що про передачу земельної ділянки не знали. За словами сільського голови Олександра Пішоходова, «запити на сільраду щодо погодження надання цих земель не надавалися».

«В 2020 році наказом управлінням Держгеокадастру області трьом громадянам, більше всього, що це є учасники АТО, які не проживають у нас на території, виділили на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в приватну власність для ведення особистого селянського господарства. Минулого року згідно наказів управління цим громадянам проєкти затвердили. Вони продали землю колишньому місцевому жителю. Зараз розпочались роботи з випилювання дерев і постало питання використання цієї землі», – пояснює Пішоходов.

Він додав, що сільська рада звернулася до Національної поліції та до  Кіровоградської обласної ради з проханням контролювати цю проблему.

«На сьогодні нам відомо, що вже відкрите провадження за цим фактом, але про результати ще зарано говорити. Громада не проти того, щоб кожен мав свої права на землю за різним цільовим призначення. Проте, для чого було надавати цю землю, якщо бачили, що тут дійсно знаходиться масив лісонасаджень?», – дивується сільський голова.

 

Наприкінці депутати обласної ради від радикальної партії наголосили й на подальших кроках вирішення проблеми.

«Будемо вимагати чіткого роз’яснення та розслідування правоохоронними органами подібних махінацій, в яких замішано так багато державних установ»,– зазначає депутатка Осіпова.

 

 

 

Прочитано 2669 разів
Останнє редагування Четвер, 04 березня 2021 14:31
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+