На Кіровоградщині радять бути обережними при боротьбі з колорадським жуком

Понеділок, 14 травня 2018 15:11

У городників невдовзі розпочнеться кампанія боротьби з колорадським жуком.

Кожен бореться з небезпечною комахою, керуючись власним досвідом: хтось використовує виключно народні засоби, хтось - досягнення науки (хімічні та біологічні препарати), частіше ж підходять до розв’язання проблеми комплексно. Досі нікому не вдалося повністю знищити колорадського жука, але підтримувати його чисельність у безпечній для врожаю кількості можливо.

Один із найдієвіших та найбезпечніших для людей метод знищення шкідника – збір його вручну та механічне знищення. Однак для ефективності проводити дану процедуру доведеться щодня. Тож городники часто вдаються до використання хімічних препаратів.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу на основні заходи безпеки під час обробки картоплі від шкідника. Варто розуміти, що будь-який хімічний препарат є отруйним і може мати згубний вплив не тільки на комах, а й на людину. Тому слід дотримуватися інструкції з використання цих препаратів, а також деяких правил.

- До роботи з хімічними засобами не можна допускати молодь до 18 років, вагітних жінок. Суворо забороняється вживання напоїв або їжі, а також куріння під час обробки рослин.

- Обробка рослин повинна відбуватися в безвітряну погоду, бажано рано-вранці або ввечері, з допомогою спеціальних обприскувачів для саду і городу.

- У разі використання таких обприскувачів, після роботи з хімікатами, слід зняти з себе обладнання, випустити повітря з нього, обполоснути його зовнішні частини проточною водою, зняти спецодяг і добре вимити руки й обличчя з милом. Опісля прийняти душ.

- По завершенню обробки рослин бажано день-два не проводити ніяких робіт на грядках. Виполені після цього рослини слід знищити і в жодному разі не згодовувати худобі та птиці.

- Якщо на дачі є пасіка, то її необхідно вивезти на відстань до 4-5 кілометрів від зони обробки на 5-6 днів або ж ізолювати вулики від попадання отрутохімікатів.

- Обробка проводиться за 20-30 днів до збирання врожаю або ж згідно з інструкцією до хімічного препарату.

- Строк від обробітку картоплі до моменту її споживання визначений для кожного засобу в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні» і складає від 20 до 30 днів. Якщо по картоплі росте кріп, то він також попадає під дію хімікатів, тому використовувати його в їжу категорично забороняється.

Для обробітку ранньої (молодої) картоплі від колорадського жука найкраще використовувати біологічні препарати - Актофіт, КЕ. Зокрема, Актофіт призначений для знищення шкідників сільськогосподарських культур і декоративних рослин, має низький рівень токсичності для людини і теплокровних тварин. Гризучі шкідники перестають пересуватися і харчуватися через 4 – 8 годин після обприскування, а на 2 – 3 добу гинуть. Остання обробка повинна проводитись за 48 годин до збору врожаю. Дія препаратау за сприятливих погодних умов (відсутність опадів) триває від 7 до 20 днів. Через опади, в тім числі незначні, а також сильну росу ефективність препарату знижується.

Повідомляє сайт Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Прочитано 705 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+