Кропивницький: коли мешканцям зруйнованого вибухом будинку компенсують збитки

П'ятниця, 04 лютого 2022 17:52

Мешканцям другого під’їзду постраждалої від вибуху газу багатоповерхівки все ще не дозволяють заходити до своїх квартир. Про це mandarin-news розповіла мешканка під’їзду.

За словами мешканки однієї з квартир, жінка досі не знає у якому стані її помешкання.

«Нас не пускають у квартиру. Знаю лише, що в нашому помешканні немає вікон та дверей. Нам говорять, що нині визначають аварійність будинку та має бути експертиза слідчої групи», - каже жінка.

Пані Інна розповідає, що наразі разом із чоловіком та двома дітьми наразі проживає в родичів. Родині пропонували поселитись у готелі «Турист». На момент вибуху в квартирі  перебували чоловік та дитина. На щастя, вони не постраждали.

Про нинішні роботи будівельників у другому під’їзді розповів міський голова.

«- Усі роботи  сьогодні виконуються за чітким алгоритмом, - відзначив Андрій Райкович. – І дотримання цього алгоритму тримається на важкій і самовідданій праці фахівців багатьох служб. Будівельники зараз монтують підсилюючі опори у підвальній частині багатоповерхівки. Сьогодні для цього вже привезли металопрофіль, наданий під мої гарантії приватною компанією. Потім настане черга підсилення перекриття між першим і другим поверхом, сходових клітин. І тільки після цього до квартир зможуть зайти сертифіковані експерти, які оцінять ступінь руйнувань і на їхніх висновках можна буде прийняти рішення щодо придатності частини будинку до проживання в ньому. Тільки після цього проєктанти розроблять проєкт виконання ремонтних робіт і будівельники почнуть працювати. Це непростий шлях і необхідно запастися терпінням, щоб гідно пройти його», - розповів міський голова під час зустрічі з мешканцями.

Що ж до надання матеріальної допомоги мешканцям зруйнованих квартир, Андрій Райкович зазначив, що мешканці постраждалого будинку можуть розраховувати на компенсацію. За його словами, наразі триває слідство. І за його результатами та за рішенням суду можна буде назвати винних у створенні надзвичайної ситуації, до яких можна буде позиватися за матеріальною компенсацією.

- Одночасно ми робимо все можливе, щоб утеплити будинок, не дати йому руйнуватися від низьких температур зсередини, - зазначив Андрій Райкович.  – Комунальники познімали своїх спеціалістів з усіх інших видів робіт, залучили приватних підприємців – вони активно включилися у скління і заміну ушкоджених вікон та балконних блоків. Визначена черговість виконання таких робіт. Важливо також, що ми підключили три під’їзди до електропостачання і проводимо обстеження димвентканалів для відновлення газопостачання. Це дозволить людям включити опалення, оскільки більшість квартир обладнані електро чи газовими автономними системами.

 

 

«Матеріальну допомогу мешканці можуть отримати - але це допомога на вирішення соціально - побутових питань. Вона не може бути якоюсь значною. Матеріальна компенсація буде стягуватися з винного, визначеного слідством і судом», - прокоментували в міській раді.

Нагадаємо, учора, 3 лютого, оприлюднили оперативні висновки будівельно-технічної експертизи. Відповідно до цих висновків мешканці 3 і 4 під‘їзду будинку, де стався вибух, можуть повернутися в оселі. У 1 під‘їзді зможуть заселитися тільки ті, чиї квартири по ліву сторону, яка далі від місця вибуху. Мешканців другого під’їзду повністю відселили з будинку.

 

Прочитано 969 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+