Команда Стрижакова зустрілася з керівництвом міста Нікополь, щоб перейняти досвід по опаленню (ФОТО)

П'ятниця, 16 листопада 2018 14:19

Муніципальне бюро Артема Стрижакова днями відвідало Нікополь, що у Дніпропетровській області, з метою перейняти у керівництва міста передовий український досвід із децентралізації опалення -повідомляє mandarin-news.

Місто Нікополь фахівці Муніципального бюро на чолі з громадським діячем Артемом Стрижаковим відвідали на ряду з іншими містами України , зокрема, Марганцем, Кам’янським, Первомайськом тощо. Загалом – ті міста, які вже успішно перейшли з центрального на автономне опалення або наразі у процесі переходу.

У місті Нікополь команда Стрижакова зустрілася з керівництвом міста, яке поділилося своїми напрацюваннями, розповіло про процес, а також продемонструвало об’єкти. Заступник мера Нікополя розповідає, що в їхньому місті ще у 2016 році була така ж ситуація, як і в Кропивницькому зараз, коли збиткові теплові підприємства і постійні аварії тягнули міський бюджет вниз, а люди сиділи без нормального тепла і вдома, і на роботі. Проте два роки тому керівництво Нікополя чітко вирішило відмовитися від центрального опалення через його безперспективність і перейти на альтернативні джерела: твердопаливне, газове, електричне опалення.

У міськраді створили широку робочу групу, до складу якої ввійшла низка фахівців, а також представники різних фракцій депкорпусу. Ця група розробила масштабну сучасну програму, яку прийняли на сесії і почали реалізовувати.

Логіка переходу була наступна. Лікарні, школи, дитсадки та інші бюджетні установи перевели на індивідуальне опалення за рахунок інвесторів. (До слова, бажання взяти участь у конкурсі взяло 9 компаній, з яких потім відібрали одну). Усім жителям видали дозволи на встановлення автономок, а малозабезпеченим - виділили з міського бюджету близько 30 млн.грн. для самостійного встановлення індивідуального опалення. Паралельно обленерго і облгаз зайнялися модернізацією мереж.

У результаті за рік Нікополь позбавився вищезгаданої низки проблем. Більше того, уже в перший опалювальний сезон економія склала 12%, якість тепла незрівнянно покращилася, а зношені труби здали на металобрухт, поповнивши міський бюджет на 8 мільйонів гривень.

У Муніципальному бюро Стрижакова зазначають, що, детально вивчаючи дане питання на досвіді інших, чітко розуміють, що децентралізацію опалення можна реалізувати і в Кіровограді. Наразі фахівці бюро продовжують активно вивчати досвід і в інших містах України.

Нагадаємо, минулої п’ятниці відбулося відключення Південно-Західної котельні і припинення подачі тепла до житлових будинків і об’єктів соціально-культурної сфери. Через це без тепла залишилися 236 житлових будинків, дитячі садочки №№ 3, 14, 47, 52, 61, 62, 63, 67, 68, 71, загальноосвітні школи №№ 8, 9, 19, 35, спецшкола № 1 та гімназія новітніх технологій навчання. Без опалення також були два заклади охорони здоров’я.

 

Прочитано 428 разів
Останнє редагування Понеділок, 19 листопада 2018 09:24
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+