Кіровоградським фермерам вдалося перемогти у конфлікті між ТОВ «Імперія-Агро» і «ТАСкомбанком»

Вівторок, 17 квітня 2018 13:43

Після напруженого протистояння та переговорів із представниками ТАСкомбанка, фермерським господарствам, керівники яких є членами Громадської спілки «Аграрна Самооборона», вдалося повернути своє майно.

«Головною метою участі нашої організації у конфлікті було захистити інтереси наших членів, які стали заручниками конфлікту двох компаній. Проте нам не байдужі проблеми всіх фермерських господарств, тому ми зробили навіть більше – ми допомогли організувати переговорний процес між Таскомбанком, «Імперією-Агро» та владою. На скільки вдалось скористатись цією можливістю іншим фермерам – питання до них», - розповів Віталій Береговий, директор ТОВ АПК «Моя родина», голова Аграрної Самооборони Кіровоградського району.

Нагадаємо, Близько 3 тисяч фермерських господарств по всій Україні стали заручниками фінансового конфлікту між ТОВ «Імперія-Агро» та «ТАСкомбанком». Приводом для суперечки між компаніями стали 300 млн. грн. заставою по яких опинились товарні запаси Імперії-Агро (ЗЗР, добрива, насіння), гроші за які повністю або частково вже були сплачені фермерами. Це поставило під загрозу зриву посівну кампанію не тільки у Кіровоградській області, а і по всій Україні.

Серед таких фермерських господарств опинились і члени «Аграрної Самооборони» Кіровоградського району. В результаті перемовин із обома сторонами конфлікту, фермерам вдалось домовитись про формулу відвантаження товарів зі складу і, зрештою, отримати їх.

За інформацією представників «ТАСкомбанку», у «Імперії-Агро» їм заборгували від 160 до 220 мільйонів гривень, на самому ж підприємстві знаходилось майна та продукції орієнтовно на 350 тисяч гривень.

Юристи, які представляють банк, наголошують, що мають першочергове право на вилучення заставного майна, решту вони дозволили забирати власникам продукції, що зберігається на складах підприємства. «Імперія-Агро» мала відвантажити сільгосппідприємствам Кіровоградщини продукції на 70 мільйонів гривень, загалом же по Україні ця сума сягає близько 300 мільйонів, а отже на всіх товарів не вистачить.

«Ми винесли з цієї ситуації цінний досвід – досягти успіху можна лише якщо діяти спільно і злагоджено. Добре, що цю просту істину починають розуміти все більше і більше фермерів, але прикро, що це відбувається лише тоді, коли їх спіткала біда. Тому ми пропонуємо всім обєднуватись – або вступаючи до лав Аграрної Самооборони, або створюючи іншу якусь організацію – не принципово. Адже уся наша історія свідчить, що українці досягали успіху, обєднавшис, і програвали – розсварившись…», - наголосив Віктор Демченко, член Аграрної Самооборони Кіровоградського району.

Прочитано 772 разів
Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Додати коментар


+