Кіровоградщина: як обрати якісні іграшки малечі

Вівторок, 15 грудня 2020 16:31

Невдовзі розпочнуться зимові свята, а отже настане час купувати подарунки для малечі. На споживчому ринку фіксується чимало підробок, які можна знайти як у відомих торговельних закладах, так і в невеличких профільних магазинах.Про це mandarin-newsповідомили в ГУ Держпродспоживслужби в області.

Ознаки підробки:

  • відсутність маркування або лише часткове маркування;
  • відсутність інформації українською мовою;
  • помилки у назві бренду;
  • відсутність тиснення (особливо на машинках);
  • напис «Сувенір. Не є дитячою іграшкою» (відповідно не підлягає декларуванню або сертифікації) на м’яких іграшках;
  • неохайно нанесена фарба;
  • відсутність назви та адреси імпортера на упаковці іноземного товару.

Купуючи іграшки, слід остерігатися надто яскравого забарвлення, адже така фарба може виявитися токсичною і небезпечною для здоров’я дитини. Те ж саме стосується й іграшок з різким запахом чи видимими дефектами. Особливо уважним варто бути при виборі іграшки з крихкої пластмаси та пластичних сумішей. Водночас не слід думати, що ведмедик, зайчик чи інша іграшка з хутра буде безпечнішою. Штучне хутро є потужним алергенним подразником дихальної системи, тож якщо іграшка неякісна, дитина вдихатиме найдрібніші часточки фарби.

В Україні вимоги щодо безпеки іграшок зафіксовані Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 28.02.2018 № 151. Згідно з регламентом, на етикетках (ярликах), прикріплених до іграшок, або на пакуванні та в інструкціях, що додаються до іграшки, повинно міститися попередження про можливу небезпеку і ризики заподіяння шкоди, пов’язані з використанням таких іграшок, та способи запобігання їх виникненню. Іграшки, що введені в обіг, повинні відповідати вимогам щодо безпечності протягом передбаченого строку їх використання. На іграшці також повинен зазначатися вік дитини, для якої вона призначена, інструкція з експлуатації чи правила гри (наприклад, схеми складання, для конструктора), а також спосіб обробки такої іграшки (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби).

Фахівці відділу ринкового та метрологічного нагляду Держпродспоживслужби Кіровоградщини протягом 2020 року встановили порушення вимог технічних регламентів у 5 зразках іграшок, що реалізовувалися в торговельних закладах області. Відповідно було прийнято 5 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо усунення формальної невідповідності, порушення було усунуто.

Кожен покупець має право запитати у продавця документи на товар. Окрім того після покупки обов’язково зберігайте фіскальний чек – у випадку виникнення проблем з придбаною продукцією, з чеком можна повернути товар до магазину або ж звернутися до управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області, електронна пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , тел.:(0522) 32 14 58.

Фото: UkrMedia

Прочитано 294 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+