HR-и провідних підприємств Кропивницького вчились шукати «кнопку мотивації» працівників

Середа, 07 листопада 2018 09:41

Днями відділ взаємодії з роботодавцями Кіровоградського міськрайонного центру зайнятості спільно з HR-ами підприємств ПАТ «Ельворті», ТОВ «Копілка», ТОВ «ДНК Груп», ПАТ «НВП Радій», ТОВ «ГрейсАгро» провели засідання HR-клубу. Темою обговорення стало підвищення мотивація та стимулювання працівників шляхом матеріального і нематеріального заохочення – повідомляє mandarin-news із посиланням на Кіровоградський обласний центр зайнятості.

Вікторія Андрущенко, керівник HR- відділу ТОВ «ГрейсАгро», взяла на себе ініціативу для визначення основних понять:

Мотивація персоналу – одна з найбільш актуальних тем вже багато років. Кожне роботодавець хотів би знати, де в його працівника «кнопка», натиснувши на яку можна отримати високоефективного, ініціативного та лояльного професіонала. Оскільки інструкції з використання та місця знаходження такої кнопки в компанії немає, вона створює свої інструменти з мотивації у вигляді положень, стандартів, регламентів, часто підміняючи поняття мотивації й стимулювання або об’єднуючи їх в єдине ціле.

За спільним визначенням учасників заходу мотивація – це внутрішнє спонукання персоналу до виконання своєї роботи, досягнення виробничих цілей. Власне, це бажання працювати, яким також складно управляти зовні як щастям або радістю.

Стимулювання персоналу – це використання зовнішніх чинників, що змушують працівника працювати ефективно й підвищувати свою результативність. Стимулювання буває позитивним і негативним. Позитивне стимулювання спрямоване на підвищення рівня задоволення потреб працівника і на збереження ним існуючої поведінки; негативне – на блокування існуючої поведінки шляхом зниження рівня задоволення потреб. Парадокс у тому, що розробляючи системи грейдів і бонусів, організовуючи корпоративні свята й тренінги, компанії не можуть відмовитися від негативних стимулів. Крик, прилюдна критика, перехід від робочої ситуації на особистість працівника, а часто й штрафи, які маскуються більш прийнятним терміном «депреміювання», використовують на практиці багато українських компаній. Підприємства беруть на озброєння способи підвищення продуктивності праці, які не потребують великих фінансових вливань.

Низьковитратні HR-технології –нематеріальну мотивацію, яка як цемент може міцно прив'язати працівника до місця роботи, порадила Євгенія Шерстюк, HR-менеджер ПАТ «НВП «Радій».

За результатами зустрічі були сформульовані своєрідні «HR-постулати» щодо підвищення мотивації працівників:

  • нейтралізуйте демотивуючі фактори - страх, недовіру, привселюдну критику, неповагу;
  • навчайте керівників мотиваційному менеджменту;
  • повідомляйте працівникам те, що для них важливе. Добре організована інформаційна політика компанії дає можливість працівнику відчути себе її частиною;
  • підтримуйте з працівниками зворотний зв’язок щодо виконаних завдань і досягнутих цілей, а також стосовно помилок;
  • використовуйте не лише матеріальне, а й словесне заохочення. Похвала нічого не коштує, але при цьому надихає працівника на нові звершення;
  • персоналізуйте інструменти мотивації на базі цінностей працівників;
  • дайте працівникам можливість брати участь у виборі методів заохочення, тематики й місця корпоративного заходу тощо;
  • забезпечте персоналу можливість висловити свої думки, побажання, пропозиції або незадоволення. Це може бути ящик для анонімних листів або відкрита зустріч;
  • замініть тотальний контроль і численні узгодження на довіру, гнучкість і швидкість ухвалення рішень;
  • залучайте працівників до вирішення цікавих і нестандартних завдань;
  • допомагайте людям виявити їх сильні сторони і ставте перед ними досяжні цілі, співвідносні з їх можливостями;
  • делегуйте працівникам не лише завдання, а й відповідальність. Дайте їм відчути свою причетність і важливість.

Усі перераховані вище методи всім знайомі, потрібно тільки знайти в собі сміливість почати їх застосовувати. Довіряйте працівникам, адже ніщо так не руйнує мотивацію, як недовіра й контроль. Ставтеся до людей як до найкоштовнішого ресурсу, надихайте й підбадьорюйте, адже емоційний підйом мотивує працювати продуктивно й досягати найвищих результатів, - зазначила наприкінці зустрічі співзасновниця HR-клубу Юлія Моторна.

Прочитано 504 разів
Останнє редагування Середа, 07 листопада 2018 09:47
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+