Чи є безпечними харчові продукти на Кіровоградщині?

Четвер, 15 березня 2018 13:03

Відкриваючи захід, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області І.Р.Бойчук відзначив, що в рамках гармонізації українського законодавства з європейським прийнято Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII, який набирає чинності з 04.04.2018. Закон безпосередньо визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких  побічних продуктів на митну територію України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 1104 знято мораторій на проведення перевірок окремими органами державної влади, які забезпечують контроль за найбільш вразливими та ризикованими сферами господарювання. Зокрема, з-під дії мораторію виведено діяльність Держпродспоживслужби та її територіальних органів у частині заходів із здійснення державного ветеринарно-санітарного контролю, державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства, безпечністю та окремими показниками якості харчових продуктів. Тобто Держпродспоживслужба та її територіальні органи в поточному році отримали право та відповідні повноваження на проведення всього комплексу заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, в тім числі планових та позапланових перевірок суб’єктів контролю. А із вступом в силу нового закону повноваження служби розширяються.

Про особливості застосування названого вище закону учасників наради-навчання проінформували заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини - начальник управління державного контролю Держпродспоживслужби М.В.Білоус та завідувач відділу гармонізації законодавства до міжнародних вимог оцінки та ризику Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи О.Г.Крижановська.

У ході наради-навчання розглянуто відмінності між Законами України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про  державний контроль за додержанням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

IMG 2898

Зокрема, М.В.Білоус зупинився на визначеннях державного інспектора, державного ветеринарного інспектора, помічника державного ветеринарного інспектора та на делегованих їм законом повноваженнях. Була приділена увага основним принципам та вимогам до здійснення державного контролю, в тім числі проведенню інспектування та аудиту постійно діючих процедур, заснованих принципах HACCP. Крім того, доповідач зупинився на відповідальності за порушення цього закону операторами ринку харчових продуктів, відборі зразків при проведенні планового та позапланового заходів контролю та інших важливих питаннях.

IMG 2909

О.Г.Крижановська розповіла про лабораторні дослідження, які мають проводити акредитовані лабораторії, уповноважені компетентним органом, а також арбітражні лабораторні дослідження в референс-лабораторіях.

Учасниками наради-навчання були начальники та спеціалісти районних та міських управлінь (відділів) головних управлінь Держпродспоживслужби в Кіровоградській та Черкаській областях, усіх – майже сто чоловік.

IMG 2901

Подібні навчальні заходи будуть проведені і в інших регіонах України.

Прочитано 494 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+