Кропивничанин здобув срібло на змаганнях із дзюдо в Словенії

Середа, 22 листопада 2017 11:16

Нещодавно у Словенії пройшов континентальний Кубок Європи серед кадетів із дзюдо. Вже звично, честь нашої області на престижному турнірі у, складі збірної України, захищав найбільш перспективний кропивницький дзюдоїст – Вадим Велков, який цього разу виборов срібну нагороду.

Тож, про шлях до міжнародного успіху свого учня нам, у ексклюзивному коментарі, розповів його особистий наставник, директор обласної ДЮСШ «Ніка» Сергій Нечмоня:

Спочатку – про шлях до Словенії. Фінансування подорожі на турнір було повністю забезпечено за рахунок ДЮСШ «Ніка», яку я очолюю. Їхали ми мікроавтобусом. Дорога просто чудова. Кордон пройшли доволі швидко. Хоча, на нашому кордоні черга була доволі великою. А от на угорському митному контролі – взагалі жодних проблем. А вже в Європі ми виїхали на автобан і 900 км до словенського Копера подолали менш, ніж за вісім годин. От що значить – європейські дороги. Нам до таких іще дуже далеко. 
До речі, Копер – це невеличке, за нашими мірками, містечко, яке розташоване на березі Адріатичного моря. Вся берегова лінія Словенії становить близько 30 км і розташована між Хорватією та Італією, а тому й вплив інших культур тут доволі відчутний. І знаєте, там дуже тихо, спокійно. Гори, море, пляжі з гальки – ці пейзажі навіть чимось нагадали наш південний берег Криму. Аж, буду відвертим, серце защемило. Шкода, що через низьку температуру ми не змогли покупатися в морі. Додам, що мешкали ми у прекрасному готелі, де був навіть власний критий басейн. Та й, взагалі, Словенія – гостинна. Тим більше, що в кадетській збірній цієї країни працює наш товариш Руслан Янковський, який дуже допоміг нам із розміщенням.
А щодо спортивної складової, то відзначу, що Вадим є явним лідером у своїй ваговій та віковій категорії в Україні. Тільки цьогорічний сезон у нас вийшов не надто вдалим, адже на першому Кубку Європи мій учень травмувався, пошкодивши м’язи гомілкостопного суглоба. Після цього Вадим брав участь у ще одному етапі континентального Кубка, але після двох вдалих схваток я зняв його зі змагань, адже травма надокучала молодому спортсмену. Тож, проблеми зі здоров’ям дуже зіпсували настрій Вадиму та й саму підготовку. Втім, на чемпіонаті Європи серед кадетів він став сьомим, що дало йому право взяти учать у світовій першості, де представник кропивницької школи дзюдо, у підсумку, теж розмістився на сьомій позиції.
Знаєте, ми брали участь у багатьох турнірах, але нагород не здобували. І от зараз була остання наша можливість вибороти медаль на континентальному Кубку Європи серед кадетів, який мав проходити у грецьких Салоніках. Втім, греки відмовились, а тому змагання перенесли до Словенії. Ми чудово розуміли, що за складом цей турнір буде куди слабшим, аніж інші. Тому сподівался, що, можливо, випаде чудова нагода здобути європейську нагороду.
Під час підготовки до змагань майже нічого не змінювали у тренувальному процесі, адже, як я сказав раніше, всі основні старти вже закінчились. У нас уже йде «рутинна праця», яка більш спрямована на майбутній сезон, який у нас також має бути базовим. Зазначу, що цьогоріч Вадим взяв участь у першості країни серед дорослих, де у двох поєдинках переміг, а у двох – програв. І, знову ж таки, отримав чергове пошкодження.
Щодо конкурентів на Кубку Європи, то наш спортсмен був серед усіх 12 учасників другим у рейтингу. Але тут виступали й «темні конячки» з Азербайджану, який у Словенії виставив не дуже звичний склад. І, як пізніше з’ясувалося, саме азербайджанець і “відбере” золоту нагороду в нашого Вадима. Зазначу, що на шляху до головного двобою наш борець виграв «чисто» дві сутички у словенських спортсменів. А у фіналі, як я вже й говорив, азербайджанець, на жаль, здолав мого підопічного.

Зазначу, що разом із нами на турнір поїхали ще шість спортсменів і тренер з Ужгорода Дмитро Смагін. Майже всі українські дзюдоїсти виступили успішно, здобувши два золота, три срібні нагороди й одну бронзу. В підсумку, наша збірна посіла загальнокомандне третє місце. Тож, із позитивними емоціями, здобутим досвідом і великим багажем нагород ми повернулися на Батьківщину, де вже розпочали підготовку до наступного, ще більш відповідального, сезону.

Інформація з сайту.

Прочитано 822 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+