"Золота вода", або що приховує "Дніпро - Кіровоград"

Понеділок, 18 січня 2021 11:39

Днями під час засідання постійної комісії з питань власності депутати заслухали звіт генерального директора ОКВП “Дніпро-Кіровоград” Романа Ілика про діяльності підприємства. Обговорили й підвищення тарифів на воду. До цього постійна комісія з питань ЖКГ визнала роботу підприємства задовільною, не дивлячись на очевидні недоопрацювання.

Так, Роман Ілик повідомив, що підприємство працює над покращенням якості питної води, а також працює інспекція щодо дотримання норм скиду стічних вод.

На такі відповіді Романа Ілика ініціаторка звіту роботи ОКВП «Дніпро-Кіровоград» депутатка обласної ради від «Радикальної партії Олега Ляшка» Марина Осіпова вказала на порушення в роботі підприємства, про які йдеться в аудиторському звіті,  та у використанні коштів кредиту від Світового банку в розмірі 44, 4 мільйони доларів, яке «Дніпро-Кіровоград» брало  для реконструкції мереж водопостачання та водовідведення. Завдяки кредитним коштам та  реконструкції якість води мала б покращитись, а самі послуги підприємства – подешевшати.

«На всі наші з Дмитром Ліньком зауваження та аргументи було почуто лише професійно продумані відмовки.

Несвоєчасні платежі за кредитами Світового Банку, в результаті чого маємо штрафні санкції у розмірі 500 тис грн; щорічні фіктивні інвентаризації мереж - усе це дрібниці, на думку керівництва водоканалу», – розповіла депутатка.

За інформацію аудитоського звіту, чотири роки тому невідомий викрав понад тисячу метрів труби, діаметром 300 мм на водоводі «Холодні ключі» до ВНС «Масляниківка». Злочинця досі не знайшли, але  керівництво підприємства весь цей час вказувало, що труба продовжує обліковуватися на рахунку з первісною вартістю 1 227 155, 88 грн. Насправді ж з лютого 2016 року водогін не працює саме через викрадення невідомими труби!

Натомість, під час проведення аудиту комісія визначила нестачу 1215 м чавунної  труби діаметром 300 мм.  Її вартість складає 368 146,21 грн.

У фіналі цієї історії керівництво підприємства за рахунок кредитних коштів Світового банку провело витрати із заміни викраденого трубопроводу на суму 5 952 358, 75 грн., хоча за основним контрактом такі роботи не мали би проводитись. Відшкодувати збитки повинні були  викрадачі.

Знаходимо розбіжності й у проєктному рішенні по заміні викраденого трубопроводу.

Відтак, мали замінити 2 300 м труби, а  замовник прийняв роботи по заміні викраденої труби розміром 2 893 м. Зміни в документації щодо заміни 2 893 м внесені вже після виконання самих робіт.

Також протягом 2017-19 років зросла залежність підприємства від залучених коштів та зменшились можливості ОКВП «Дніпро-Кіровоград» на оперування власним капіталом. До того ж, в 2019 році значно зросли збитки підприємства в порівнянні з попередніми роками.

В аудиті вказано й те, що в ці ж роки зростання витрат перевищило зростання виручки від реалізації продукції (робіт та послуг), тож згідно із  результатами аудиту, загальна оцінка ефективності діяльності «Дніпро-Кіровоград» за 2017-19 роки за фінансовим коефіцієнтом та ступенем виконання фінансових планів незадовільна.

Більше того, підприємство не нараховувало та не сплачувало до фондів охорони навколишнього середовища кошти за перевищення граничнодопустимої концентрації стоків.

Так, в результаті дискусії під час засідання постійної комісії депутати вирішили рекомендувати обласній раді створити тимчасову контрольну комісію. Вона детально перевірить діяльність КП та нові тарифи, які прораховані по завищеним цінам.

Нагадаємо, 15 січня в Кропивницькому відбулась друга акція протесту проти зростання тарифів на газ, світло, воду та можливе підвищення вартості проїзду. Протестувальники підготували звернення до депутатів обласної ради, а також до очільника міста. Того ж дня в Кіровоградській обласній раді голова раи вказав, що депутати нового скликання підтримують настрої протестувальників та шукають шляхи зниження тарифів. 

Прочитано 1176 разів
Останнє редагування Понеділок, 18 січня 2021 17:26
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+