Занедбану радянську стелу на Кіровоградщині хочуть оновити Рекомендовані

Вівторок, 26 липня 2022 16:46

У селищі Олександрівка Кропивницького району хочуть декомунізувати радянську стелу, перетворивши її в  більш сучасну та патріотичну. Про це mandarin-news повідомила ініціаторка проєкту депутатка Анастасія Бурківська.

Вона разом з однодумцем Віталієм Брайком, жителями селища та у співпраці зі Спілкою учасників АТО й волонтерів Олександрівщини "Нескорені" під керівництвом Віталія Ситника вирішили оновити стелу по вул. Незалежності, яка наразі перебуває у занедбаному стані.

Анастасія Бурківська говорить, що стела не є пам’яткою архітектури.

«Стела розташована по вул. Незалежності (в минулому – вул. Побєди). Я з’ясувала  у нашого краєзнавця, що ця стела не має автора та не є пам’яткою архітектури», - роз’яснює Бурківська.

Так, ініціатори проєкту пропонують оформити радянську стелу в національних кольорах з українською символікою. Ескіз Анастасія розробила сама, адже за освітою вона будівельниця та дизайнерка середовища.

 

«Плануємо виконати якісне оновлення стели з встановленням хорошого фундаменту. Далі зробимо каркас, поверх якого буде металопрофіль. Встановимо пластикові букви та виготовимо герб, зробимо підсвітку. На стелі буде наш Герб та всесвітньо відоме гасло «Слава Україні – Героям слава!»- ділиться ідеєю Анастасія.

За її словами, приблизна вартість робіт складає 60 тисяч гривень. Наразі вже зібрано 8 тисяч гривень.

Кошти на реалізацію проєкту однодумці збирають самостійно, через соцмережі. 

Анастасія розповідає, що отримує багато підтримки від людей особисто та в повідомленнях у мережі Фейсбук, проте є ті, хто вважає цю ідею «не на часі».

«Питання щодо цієї стели порушували ще 2015 року, коли вже був прийнятий закон про декомунізацію, а згодом – 2017-го. Тоді селищна рада не підтримала депутатів попередніх скликань, мотивуючи тим, що ця стела є історією і її не можна чіпати! Опір був шалений! Очевидно, що потрібен був каталізатор. Ним стала повномасштабна війна, на жаль. Я вважаю, що свого часу місцева влада недбало поставилася до закону про декомунізацію. 

А з повномасштабним вторгненням росії, коли знову у суспільстві широко постали питання щодо дерадянізації та дерусифікації, здивована, що знову ж таки абсолютно ніякої підтримки чи ініціативи від керівництва громади немає. 

Можна, звичайно, просто прибрати стелу, але чому б не перетворити її в елемент  благоустрою?»- каже Анастасія.

Що стосується селищної ради, то, за словами голови Олександрівської селищної територіальної громади Олександра Безпечного, питання підтримки цієї інціативи наразі не розглядали. 

"Я підтримую таке оновлення стели в патріотичному мотиві. Проте до селищної ради ініціатори не звертались з цією ідеєю. Якщо до нас прийдуть з пропозиціями, ми готові розглянути оновлення стели, висловити своє бачення та обговорити ідеї", - коментує Олександр Безпечний. 

Аби підтримати ідею, можна перерахувати на рахунок ГО "Нескорені" Спілка учасників АТО та волонтерів Олександрівському р-ну "Нескорені":

4246 0010 0052 7519 (в призначенні платежу вказувати «Стела Олександрівка» )

 

 

 

 

Прочитано 707 разів
Останнє редагування Середа, 27 липня 2022 12:13
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+