Як виживають ФОПи Кропивницького в карантин

Середа, 30 грудня 2020 14:31

Українські підприємці неабияк постраждали від карантинних обмежень, які від початку  пандемії ковіду то ставали більш жорсткими, то зменшувались. Проте, не дивлячись на тимчасові пом’якшення, підприємці зазнали збитків. Повний весняний локдаун, карантин вихідного дня та можливе посилення обмежень у січні змусило підприємців затягнути паски, а особливо нелегко тим, для кого торгівля є основним видом заробітку, адже тоді вижити в карантин у рази важче.

Як переживають карантин ФОПи Кропивницького, як ставляться до можливого закриття у січні та чи врятують ситуацію обіцяні 8 тисяч від Зеленського дізнавалось mandarin-news.

Ринки та магазини: «працюємо собі в збиток»

Найбільш плачевна ситуація через карантин склалася на ринках. Якщо в магазинах та великих мережах є попит на акційні товари й черги там великі, то ринки обласного центру пустують.

Протягом весняного локдауну підприємці вимушені були сидіти без заробітку, побоюючись вірусу та штрафів. Вони могли прийти на ринки, щоб взяти щось собі. Дехто працював через Інтернет і потрібно було взяти товар.

 

Тоді вони взагалі не працювали, хоча мали закуплений сезонний товар, який після виходу з локдауну в адаптивний карантин довелось продавати зі знижками або навіть за оптовими цінами. Та й за таких пропозицій охочих придбати товари не побільшало. «Ба навіть про товари, які вже продавались зі знижками люди питали чи будуть акції», – констатує одна з підприємець ринку «Європейський».

Під час карантину вихідного дня ринки не працювали. Деякі підприємці виходили на свій страх і ризик, але покупців всеодно не було.

«Траплялись прецеденти, коли поліція виписувала штрафи, які потім оскаржували. В судді юристи доводили неправомірність цієї постанови та її незаконність. Вона протирічить Конституції. Тоді штрафи знімались, а поліції відмовляли в позові», – наводить приклад підприємиця Алла.

Підприємці побоюються й жорсткого карантину в січні.

«У нас немає такої кількості народу як в торгових центрах. Тим паче на ринках свіже повітря. Покупці стоять на відстані. За день черги немає. Чому закривають ринки, адже тут мало людей і дотримання дистанції, у той час як в продуктових магазинах людей набагато більше. Вже доведено, що в закритому приміщенні зараження відбувається на 70% швидше, а на відкритому – 3% людей інфікуються», –твердять в один голос ФОПи.

Підприємиця ринку Алла поки не має Інтернет-магазину. Якщо знову введуть жорсткий карантин, планує створити магазин в мережі, щоб продавати речі.  Жінка робить знижки для покупців, але і це не допомагає.

За словами Алли, жителі активно перейшли на магазини одягу на зразок секонд-хендів або «Магеллану», віддаючи перевагу дешевшому товару.

«Ми наразі не є конкурентами таким  магазинам, особливо, якщо введуть касові апарати», – пояснює жінка.

Після весняного локдауну торгівля не відновилась в повному обсязі. Підрахувати збитки жінка не може, позаяк щоразу в неї різні суми доходу. Тенденція останніх двох років – це поступове падіння торгівлі.

Інші підприємці теж побоюються можливого січневого карантину, позаяк у них знову забирають цілий місяць роботи. Побоюються також і продовження карантинних обмежень, які ввели й навесні, коли спочатку одні дати називали, а згодом продовжували карантин.

«Сьогодні ми так важко живемо. Ми вже навіть не рахуємо прибуток, а думаємо як прогодувати себе та сім’ї. Оренду ми всеодно сплачуємо. Працюємо собі в збиток. Ніхто нас не жаліє», – розповідають підприємці ринків.

На ринках, де є продукти, потік людей більший, а на речових та будівельних - покупців зовсім мало.

«Люди бояться карантину. Ні в кого немає наразі зайвих коштів.

Якщо комусь щось потрібно нагальне, то вони нас рятують, бо ми можемо хоч б хліб придбати в цей час. Наразі є хоч щось, а якщо нас закриють, то взагалі не буде нічого», – констатують ФОПи.

Що не так з відомими 8 тисячами від Зеленського

Допомогу від держави у сумі 8 тисяч підприємці ринків називають подачкою – цих коштів вистачить лише, щоб сплатити оренду.

До того ж, обіцяну допомогу вдається отримати не всім. Декому не вдається зареєструватись, а в інших  – КВЕД не пройшов. Трапляються й випадки, коли в заявці на отримання допомоги підприємцям просто відмовляють без пояснення причини.

Наразі підприємці бояться робити закупки, адже до нового посилення карантину залишились лічені дні. 

«Тоді ( під час весняного карантину)  було страшно, а зараз ще страшніше, адже людей в магазині дуже мало. Збитки були під час весняного карантину», – розповідає підприємиця Надія, яка орендує місце в торговому центрі  та продає жіночий одяг.

Створювати Інтернет-магазин жінка не планує, оскільки в цій ніші велика конкуренція.

«Я не впевнена, що надалі працюватиму, хоча в мене й невеликий відділ, але тут і оренда і все як потрібно. Були поблажки  на час карантину. Закупки мало робили. Якщо закриють, то я сидітиму з цим товаром. Нині про збагачення годі й думати. Тут може бути невеликий дохід, але наразі і про нього не йде мова», – каже Надія.

Жінка обладнала собі невеличке робоче місце, аби заробляти на життя, натомість зараз вона побоюється новацій карантину, особливо, якщо буде касовий апарат на таку невелику  площу.

За словами жінки карантин вихідного дня ще можна терпіти. Його легше пережити, аніж повний локдаун.

З клієнтами наразі скрутно, адже Надія торгує жіночим одягом, який раніше купували на корпоративи викладачі, вчителі, вихователі. Нині залишились лише «свої» клієнти, яких небагато.  Вона подала документи на отримання допомоги, але ще не отримала відповіді.

Зачиняється й один з магазинів шкіри та хутра в центрі Кропивницького. В магазині розповіли про неможливість сплачувати оренду та відсутність клієнтів навіть після реклами про систему знижок.

Механізм інтернет-магазину не спрацьовує.

« Вироби зі шкіри та хутра складно продавати онлайн через особливості розмірів та інші нюанси. До того ж людям краще прийти до магазину й особисто приміряти обрану річ», – розповідають в  магазині.

Домашню перукарню створила й кропивничанка Вікторія. Вона орендувала робоче місце в одному з салонів обласного центру. Працює близько 10 років. Нині, після переходу на дім, клієнтів у перукарки поменшало.

« Деяким клієнтам було зручно приходити до мене на стрижку через зручне розташування салону, у якому я працювала. Багато хто прив’язаний не до майстра, а до місця.

До того ж, люди думають, що після переходу на дім, мали б зменшитись ціни на послуги, оскільки я не плачу оренду, але ж мені потрібно за щось жити, сплачувати комунальні послуги та утримувати сім’ю», – констатує жінка.

Вікторія ще не подавала документи на отримання матеріальної допомоги ФОПам, проте сподівається її все ж таки отримати.

У свою чергу в  Міністерстві та Комітеті цифрової трансформації України повідомляють про роботу над створенням найзручніших умов для бізнесу в Україні. Сервіс можна буде отримати за 5 хвилин у застосунку Дія чи на порталі.

“Більше 1 мільйона українців отримають виплати, а загальний обсяг за цим напрямком становитиме 10 млрд грн. Фінансова допомога надаватиметься одноразово ФОПам та найманим працівникам, які призупинили роботу на час карантину”, — повідомив Михайло Федоров.

Допомогу отримають ФОП або працівники, якщо їх роботодавець має одну з 6-ти категорій КВЕД:

4 — Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами

55 — Тимчасове розміщування

56 — Діяльність із забезпечення стравами та напоями

59.14 — Демонстрація кінофільмів

90 — Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг

93 — Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг

Одна з 6 категорій КВЕД має бути заявлена першою у реєстраційних відомостях на 31.10.2020.

Ухвалені рішення передбачають:

Допомогу ФОП та найманим працівникам, що працюють у сферах діяльності, які можуть бути закритими через карантин. 

Програму збереження робочих місць. У разі посилення карантину роботодавці зможуть отримати до 8 тис. грн одноразової матеріальної допомоги на кожного працівника, робочий час якого скорочено/буде скорочено.

Ініціативи щодо ЄСВ. Підприємства, що зупиняють роботу в разі запровадження жорсткого карантину, отримають компенсацію витрат на сплату єдиного соціального внеску за найманих працівників.

Таку допомогу в розмірі 8 тис. грн можна буде отримати на порталі та в застосунку Дія. Для того, щоб скористатися допомогою, потрібно подати заявку на порталі Дія або у мобільному застосунку. Для заповнення заяви знадобиться до 5 хвилин часу.

Після заповнення заяви та перевірки її у реєстрах Пенсійного Фонду України ви отримаєте матеріальну допомогу на свій рахунок. Загалом очікується, що послугою скористаються 1,6 млн українців.

Програма підтримки за ініціативи Президента України прийнята сьогодні Урядом та спрямована на розгляд до Верховної Ради.

Більше про умови отримання – на порталі Дія.

Не солодко й рестораторам…

В обласному центрі ось уже 3 роки функціонує «Клуб  рестораторів». До нього входять близько 35 власників закладів громадського харчування. Вони діляться досвідом, влаштовують фестивалі та обговорюють проблеми. Про роботу рестораторів в умовах пандемії розповіла президентка цього клубу Ірина Маркова.

Вона повідомила, що в Кропивницькому від початку карантину припинила роботу пекарня-кав’ярня «Baton-house». Про закриття інших закладів міста президентка клубу Ірина знає на рівні чуток. Натомість на торгових майданчиках, таких як Оlx, розміщено інформацію про продаж ресторану «Баклажан» в обласному центрі, здачу в оренду приміщення ресторану «Лайм» , кав’ярні «IMPALA», продаж інтернет-кав’ярні в районі Космонавтів, клуб сімейного відпочинку (кав’ярня та сауна) тощо. Зросла й кількість пропозицій з продажу торгових модулів та павільйонів на ринках міста, зокрема на Колгоспному, а також невеликих магазинів. Побільшало пропозицій з продажу та здачі в оренду салонів краси й робочих місць у перукарнях та салонах.

За словами Ірини Маркової, напередодні січневого карантину серед рестораторів Кропивницького переважають песимістичні настрої.

 

 

 

«Люди не знають що робити в цей період: чи звільняти працівників, чи ні. Всі за цей рік звикли до карантину, але в січні буде знову важко», – каже Маркова.

Під час посиленого карантину рестораторам доведеться виживати лише за рахунок роботи на виніс і доставки.

«Такий формат роботи – капля в морі. Продажі впали вдвічі а то й більше. На виніс та доставка –  це щоб повністю не закривати заклад, але це в рази менше і не завжди  варте нових вкладень та іноді навіть не відбивається в нуль», –розповідає президентка клубу.

Зауважила Ірина й про брак фінансової підтримки рестораторів від держави та місцевої влади. На жаль, немає офіційного діалогу між владою та ресторанним бізнесом.  В той же час, дозвіл Уряду працювати закладам в новорічну ніч допоможе лише одиницям, позаяк більшість кав’ярень та сімейних закладів в цей час не працюватимуть.

«І уряд, і ресторатори в такій дивній ситуації. Треба зменшити навантаження податкове, інші платежі, тому що оренда на землю – це також великі суми для закладу. В кожного якісь свої нюанси, але можна було б зменшити податки на найманих працівників, щоб не звільняли людей та скасувати інші виплати», – ділиться своїм баченням кроків вирішення проблеми Ірина.

На питання як ставиться до 8 тисяч від Президента каже: «це краще, ніж нічого, але власнику великого ресторану з витратами в десятки тисяч гривень кожного місяця – це як студенту дати зайві 50 гривень на маршрутку. Ці кошти особливо нічим не допоможуть. Як, наприклад, у весняний карантин зменшили орендну плату за землю на місяць потім знову платили всю суму, хоча ресторатори  не працювали. В нашій країні очікувати таких же конкретних кроків як в Європі мені здається марно».

За 5 років перебування в ресторанному бізнесі такої великої кризи як зараз Ірина Маркова ще не бачила. Жінка припускає, що з з цієї кризи ресторатори виходитимуть ще декілька років поки повернуться до попереднього рівня.

Ресторатори так само стурбовані щодо введення додаткових карантинних обмежень у святковий період та посилення карантину з 8 січня 2021 року, що значно зменшує доходи підприємців та погіршує умови ведення підприємницької діяльності.

Представникам ресторанного бізнесу роз’яснили  вимоги постанови Кабміну від 9 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та до роботи закладів громадського харчування в цей період. Посилення карантинних заходів зумовлене рівнем захворюваності на коронавірусну інфекцію, тож вимушені міри, які пропонує уряд, спрямовані, в першу чергу, на збереження здоров’я і життя громадян.

Згідно з постановоюКабміну від 9 грудня заборонено:

- діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій;

- робота після 23-ї та до 7-ї години, із забороною проведення розрахункових операцій після 22-ї години, суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і діяльності після 23-ї години 31 грудня 2020 р. до 7-ї години 1 січня 2021 р.;

- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри між місцями для сидіння за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років), за умови, що відвідувачі заходять до закладу і пересуваються по ньому з вдягненими засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовленими самостійно (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).

Додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2 цієї постанови, з 8 по 25 січня 2021 року на території України забороняється:

- приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос та закладів громадського харчування в аеропортах;

- робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї  години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів.

З повним текстом постанов можна ознайомитись за цими посиланнями 12

Підприємців попередилипро роботу рейдових груп за участі спеціалістів Держпродспоживслужби та Національної поліції у вихідні дні та свята, а також про відповідальність підприємців та їхніхпрацівників за порушення карантинних вимог.

Наразі ж підприємці з усієї України об’єдналися в рух #SaveФОП. Вони готуються зустрічати Новий рік та Різдво на Майдані Незалежності в столиці. 

«Влада й надалі робить вигляд що нічого не відбувається. ЗМІ час від часу приходять до мітингувальників та беруть у них інтерв'ю», – повідомляється на сторінці руху у Фейсбук.

Силовики забороняють протестувальникам на Майдані Незалежності установити палатки та забирають майже усе що протестувальники приносять з собою. Наприклад нещодавно конфіскували намети, потім забрали каремати та матраци.

Позавчора поліція силоміць віджала у підприємців пластикові контейнери для мокрих речей. Бо "Податковий майдан" стоїть цілодобово і в дощ і в мороз, без укриття, без наметів.

Прочитано 2638 разів
Останнє редагування Четвер, 28 січня 2021 15:44
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+