В ОДА пояснили як лідвідують та утворять нові райони Кіровоградщини

П'ятниця, 20 листопада 2020 14:32

Нова адміністративно-територіальна основа в Кіровоградській області становитиме 4 райони. Також буде 56 представницьких органів всіх рад з попередніх 439: 1 обласна, 4 районних, 49 сільських, селищних і міських та 2 районних в обласному центрі. Депутатів, яких обирали на місцевих виборах 25 жовтня, обрали саме до нових рад.

Ліквідація існуючих районів області відбудеться шляхом їх злиття. Про це розповіла  начальниця управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Кіровоградської обласної державної адміністрації Вікторія Кулікова сьогодні, 20 листопада, під час брифінгу.

За її словами, над створенням нових та ліквідацією існуючих районів працюватиме комісія з реорганізації. Обласна державна адміністрація пропонуватиме Кабміну її попередній склад.

Відтак згідно із законом, майно спільної власності районів має перехідний період до територіальних громад до 1 липня 2021.

«Громадам вже потрібно сідати за стіл переговорів і випрацьовувати дорожню карту фінансування цього об’єкту та як надаватимуть послуги всім членам територіальної громади», – наголосила Вікторія Кулікова.

Закон зобов’язує Кабінет Міністрів протягом місяця розробити розпорядчі документи, які будуть визначати порядок реорганізації та утворення нових РДА. Протягом трьох місяців необхідно  внести зміни до всіх нормативно-правових актів відповідні до вимог і норм даного закону. Протягом 6 місяців внести всі зміни даних щодо адреси та зміни назв суб’єктів утворених органами місцевого самоврядування і нових РДА і щороку з 2021звітувати ВР про стан реалізації  і виконання цього закону.  

Новоутворена РДА буде мати юрисдикцію на всю територію новоутвореного району. Нові районні ради будуть правонаступниками майна, зобов’язань всіх адміністрацій, які ліквідуються.

Реєстрацію нової РДА і припинення повноважень старої здійснюватиме комісія з реорганізації.

Кулікова наголосила, що законодавець надав можливість працівникам РДА , які ліквідовуватимуться, шляхом переведення працевлаштовуватись в органи місцевого самоврядування без конкурсу на рівнозначні посади.

«Сьогодні багато громад, які в новому форматі  не мають кадрів виконувати всі ті власні повноваження, що визначені в законі про місцеве самоврядування в Україні. Тому буде неправильно не скористатись цією нормою  і не запросити людей до себе в громади працювати», – пояснила Вікторія Кулікова

В області буде 4 районні державні адміністрації, а в громадах організують їхні філії. 

Така організація виконавчої влади в районах є допустимою, оскільки не всі органи місцевого самоврядування і громади одразу почнуть якісно і одночасно виконувати послуги в повному обсязі.

Законом заборонено до остаточного формування нових органів передавати чи розпоряджатись будь-яким майном. За словами Кулікової, це допоможе уникнути махінацій з майном.

Так, районі ради старої каденції припиняють своє існування не пізніше першого засідання новообраної ради. Нову раду зареєструє нова голова. Заборонено відчуження майна. Всі бюджети рад до кінця року виконуються окремо. Всі кошти, які були на рахунках, переходять до новоутвореної РДА.

В органах місцевого самоврядування процедура утворення громади дещо інша. Тут є виконавчі органи, які ухвалюють відповідні рішення. До кінця року продовжать свою роботу, поки не буде обрано новий склад виконкому. Якщо виконком з певних причин припинить діяльність, то голова ради здійснюватиме всі повноваження.

Щодо розподілу майна, є особлива норма, тому що там де немає проблем об’єднання громад різних територій, діє норма правонаступництва.

«Є громади, як наприклад Приютівська громада, де територія відійшла частина Олександрії, голови громад між собою мають врегулювати це питання юридично і робляться розрахунки пропорційно щодо площі, щодо майна і щодо чисельності мешканців. Відповідно на пропорційній основі таке майно переділяється», – роз’яснила Вікторія.  

Бюджет у місцевих самоврядувань до кінця бюджетного періоду здійснюватиметься окремо. Всі кошти на рахунках переходять у фонд і на рахунок новоутворених РДА.

Нагадаємо, 17 листопада Верховна Рада в другому читанні 301 голосом народних обранців підтримала законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій". Закон набуває чинності з моменту його публікації.  На сьогодні документ перебуває в технічній фазі його підготовки, підписання та оприлюднення.  

Закон врегулює окремі питання організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України.

Закон визначає питання утворення нових РДА, питання правонаступництва, набуття майнових прав новини суб’єктами РДА і новими громадами.

Прочитано 2129 разів
Останнє редагування П'ятниця, 20 листопада 2020 14:56
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+