Вакцинуватись від COVID-19 погодились близько 7 тисяч жителів Кіровоградщини

Четвер, 28 січня 2021 11:01

Вакцинуватись від COVID-19 вже погодились близько 7 тисяч жителів області з категорії груп ризику. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров'я Кіровоградщини Олег Рибальченко.

За його словами, вакцинуватимуть в першу чергу такі категорії людей:

  • Медичні працівники
  • Працівники силових структур
  • Літні люди і працівники всіх соціальних структур, які опікуються людьми, які знаходяться в організованих колективах
  • Люди старше 80 років

Усього таких жителі в області приблизно 15 тисяч. Згодом вакцинуватимуть усіх охочих.

"Сімейні лікарі наразі працюють з людьми із груп ризику і вже сфомували частину погоджень. Таким чином сімейний лікар звернеться до вас з пропозицією щеплення. Якщо ви даєте згоду, то зможете  обрати вакцину, яка тоді буде наявна в Україні.

Зараз не потрібно звертатись до сімейних лікарів та створювати штучний ажіотаж. Це буде планова процедура", - роз'яснив Олег Рибальченко. 

Наразі в області триває перший етап підготовки до вакцинації - відбір контингенту.

Очільник департаменту охорони здоров'я області наголосив, що щеплення людей відбуватиметься добровільно. Вакцинацію проводитимуть двічі.

"Повторна ревакцинація необхідна, щоб виробити сталий імунітет. Не завжди після першої вакцинації досягається результат",- пояснив Рибальченко.

Так, жителям пропонуватимуть вакцини Китаю "Сіновак" та "Ковакс" виробника Файзер. Можливо, виробників буде більше.

Директор департаменту охорони здоров'я області прокоментував виникнення летальних випадків в країнах Єврпопи після вакцинації від коронавірусу:

«Найкращі світові виробники будь-якої вакцини гарантують її безпеку. Вакцина проходить всі відповідні етапи випробування, тож є оцінка її безпечності.

При масовій вакцинації будь-якими вакцинами, на жаль, ми констатуємо  летальні випадки - приблизно один випадок на мільйон мешканців.  

 

Смертельний випадок після вакцинації не завжди, а в більшості випадків майже ніколи не є внаслідок вакцинації. Кожен випадок, який може статися, він розслідуватиметься. Всі охочі можуть ознайомитись з такими історіями». 

Перші дози вакцини потраплять на Кіровоградщину в лютому. Чіткої дати початку вакцинування поки немає. Невідомо й чисельність вакцин, які прибудуть в область. Вони зберігатимуться у лабораторному центрі та в приміщенні дитячої обласної лікарні, де теж є відповідне приміщення.

Так, пункти щеплень облаштують при центрах первинної медико-санітарної допомоги. Їх на Кіровоградщині 26. Кожен центр матиме одну мобільну бригаду, яка виїжджатиме до колективів та вакцинуватиме на місці.

Нагадаємо, станом на сьогодні, 28 січня, на Кіровоградщині від коронавірусу померли 3 жителів, ще 45 - захворіли. 

Прочитано 950 разів
Останнє редагування Четвер, 28 січня 2021 15:39
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+