В одній зі шкіл Кропивницького з багатодітної мами вимагають "благодійні внески"

Понеділок, 30 листопада 2020 12:40

29-річна кропивничанка Вікторія Мумига має 4 дітей: троє хлопчиків та дівчинку. Троє з них  навчаються в школі НВО ЗНЗ I-IIIступенів №1 ДЮЦ «Перлинка» обласного центру. Найменшому Іллі лише 6 років. Жінка сама виховує малечу та паралельно здобуває другу освіту на платній основі. Батько дітей випиває та фактично не проживає з родиною. Натомість у школі з жінки вимагають кошти на потреби школярів та класу. Про крайній інцидент Вікторія поділилась в соціальній мережі Фейсбук.

За словами жінки, на неї тиснуть батьки однокласників її 8-річної другокласниці Карини. Відтак, жінка виклала скріншоти переписки з батьками у Вайбер. Наводимо фрагменти листування. 

 

 

 

 

«Мені аж плакати хотілось. Після розмови на емоціях піднялась температура та тряслись руки. Важко було зібрати себе до купи, але я твердо тримала оборону ", - так почала свою історію Вікторія.

З жінки вимагають здавати кошти на різні потреби учнів у фонд класу.

«Де взяти сили відстояти своє право?? Гляньте як тиснуть батьки.

Спочатку тиснуть,а потім маніпулюють видаленням зі спільноти. Мені після цього деякі батьки кажуть, щоб я забрала дитину з класу. Мої діти законно відвідують цю школу, оскільки ми маємо прописку в цьому районі», – розповідає Вікторія.  

Інші двоє синів, Богдан та Максим, навчаються в 4 класі. Там теж була схожа ситуація, але все налагодилось і подібного не трапляється.

«Я не відмовляюсь сплачувати частково. І я сплачую кошти. Але! Не всі ж забаганки варто оплачувати! Як мені слід вчинити?  З мене вимагають  здати гроші на шкільні фонди. Мене намагаються принизити, наговорити і перекрутити.

Чого тільки варта фраза, що я не відвідую батьківські збори, а далі інша, що я приходжу, але мовчу. Я дивлюсь на весь цей хаос і намагаюсь себе стримати. Я обираю більш адекватну манеру поведінки», – пояснює багатодітна мати.

«Якщо з першого повідомлення на мене накидаються батьки, то так само буде й під час зборів. Тому  я часто й мовчу, стримуючи себе від можливих криків. Спокійної розмови не вийде. На ці збори мені, напевно, потрібно приходити з юристом чи адвокатом та поліцією.

У моєї доньки вже є своє коло спілкування з тими дітками, чиї батьки з агресією ставляться до мене. Я не хочу, аби  на мою дитину здійснювали тиск», – ділиться думками жінка.

Жінка розповіла, що класний керівник з першого класу знає ситуацію, яка склалась в її сім'ї. Проте, як повідомила Вікторія, у розмові з нею вчителька вказала, щоб жінка не чинила супротиву, а здавала кошти на все, що потрібно.

«Коли я привела доньку в цю школу, одразу попереджала, щоб на мене не тиснули, адже подібна ситуація була й у класі синів. Там тиск з боку батьків однокласників був меншим.

Директорка особисто мене запевняла, що такого ставлення до мене не буде. Проте ці десятеро активних батьків, які привели своїх дітей з садочку спільно в один клас, думають, що будуть інших виховувати. Вчителька більше на їхньому боці», – ділиться жінка.

До того ж жінка не змогла оформити соціальну допомогу на дітей – "завадив" старий будинок в селі. Вже 3 місяці вона без підтримки держави.

Ситуацію з поборами в школі коментує заступниця голови та юристка громадської організації «Батьківська рада Кропивницького» Євгенія Захарченко.

За її словами, вимагання «благодійних внесків» у батьків має ознаки кримінального злочину, передбаченого статтею 189 Кримінального кодексу України, змушує зробити інший, щоб вимагателі необлікованої готівки втратили підстави для своїх потворних маніпуляцій на кшталт «держава нічого не виділяє», «школи не виживуть без допомоги батьків».

Так, школи та садочки Кропивницького мають право витрачати кошти на купівлю  малоцінних товарів без погодження з начальником Управління освіти, якщо сума не перевищує 6 тис. грн.

«Депутати Міськради Кропивницького вже три роки поспіль виділяють кошти на поточні потреби дітей з метою припинення незаконних поборів з батьків. Цього року з бюджету на поточні потреби (туалетний папір, серветки, фарбу тощо) на 1 учня виділено по 500,00 грн.

 

З вересня  2017-го року, після набуття чинності Законом «Про освіту», у закладів освіти з’явився  обов’язок оприлюднювати на своїх сайтах інформацію про витрати коштів. Більше того, недотримання цього обов’язку є підставою для дострокового розірвання контракту з директором школи.

Євгенія Захарченко на конкретних прикладах пояснила  чому в саме в цій школі побори з батьків учнів є неприпустимими.

Відвідавши сайт закладу або сайт «Освітня карта Кропивницького» (https://prozora.osvita-mrk.gov.ua/search?name=&type=&ownership) у розділі «Капітальні ремонтні роботи та придбання» можна побачити, що купив заклад. А в розділі «Батьківський комітет інформує» можна побачити, що батьки придбали та передали закладу.

До речі, у НВО № 1 в цьому розділі зазначені лише штори на суму 1425,00 грн. та їх пошив на суму 230,00 грн.  (https://prozora.osvita-mrk.gov.ua/institution/43). Це відносно повноти та прозорості обліку в закладі.

Учні не відвідували шкіл цілих 6 місяців (з 11 березня до 1 вересня), садочки були зачинені 4 місяці, а повноцінно запрацювали лише з вересня. Тобто, увесь цей час туалетний папір та паперові рушники, паперові стаканчики та маски, на придбання яких так люто збирає батьківський комітет 2-Б класу НВО № 1, не використовувались.

Учні носять із собою папір, антисептик, вологі серветки, бо так значно зручніше, ніж підходити до вчителя і на очах в усього класу просити відмотати шматочок паперу.

Що цікаво, що інформація, викладена на сайті НВО 1 у розділі «Фінансування закладу» (https://shcool1.klasna.com/uk/site/finance.html), НЕ відповідає інформації, зазначеній на сайті «Освітня карта Кропивницького». Бо якщо дивитись лише сайт закладу, виникне хибне враження, що заклад у червні закупив мило рідке на 210 грн. та рушники паперові на 130 грн. і все.

Інформація з Освітньої карти каже про зовсім інші суми закупівель для школи № 1 за ІІ та ІІІ квартали цього року:  хлорантаїн – 5 753,00 грн., мило рідке – 1 450,00 грн., рушники паперові – 1430,00 грн., антисептик – 4 400,00 грн., дезактин – 1 284,00 грн., клін стрін – 22 275,00 грн., рукавички – 3 900,00 грн., крафт пакети – 308,00 грн., стакани паперові – 5 258,00 грн.

Тепер перейдемо до цифр:

· 24.09.2020 та 14.11.2020 Управління освіти закупило 75 000 крафт пакетів на суму 17 100,00 грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-14-000546-c);

· 07.11.2020 УО закупило 112 300 паперових стаканчиків на 47 166,00 грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-07-000337-c);

· 06.11.2020 УО закупило 30 000 масок на 105 000,00 грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-06-011258-c);

· 07.10.2020 УО закупило 6 250 упаковок паперових рушників  на 67 125,00 грн. (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-09-16-000386-a).

Це не усі закупівлі такого характеру, а лише останні.

Євгенія закликає батьків «не вірити на слово людям, які дуже хочуть отримати від вас готівку і розповідають про «держава нічого не дає». Варто заходити на сайти і дивитись на реальні цифри.

В адміністрації навчального закладу виданню mandarin-news повідомили, що про ситуацію дізнались з мережі Фейсбук. Наразі з’ясовують всі обставини. Коментар директорки закладу Ірини Майстрової отримати не вдалось. В адміністрації повідомили, що очільниця НВО №1 на лікарняному.

У спільноті ГО "Батьківська рада Кропивницького" оприлюднили фото наказу директора цієї школи про заборону класним керівникам, іншим працівникам збір коштів з учнів та їхніх батьків. 

 

За інформацією громадської організації, перед Вікторією ніхто не вибачився. Натомість жінка отримала слова підтримки в повідомленнях у Фейсбук. 

 

 

 

Наразі mandarin-news очікує на коментар від міської ради Кропивницького.

Нагадаємо, ще в липні цього року, під час однієї з апаратних нарад у міській раді, Андрій Райкович вказував, що брати кошти з батьків учнів неприпустимо, позаяк фінансування шкіл здійснюється в повному обсязі. Також мер наголосив, що за побори співробітників навчального закладу звільнятимуть. 

 

 

Прочитано 3077 разів
Останнє редагування Понеділок, 30 листопада 2020 15:14
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+