Унікальний біогазовий комплекс за 23 млн євро відкрили на Кіровоградщині

П'ятниця, 14 серпня 2020 16:58

Сьогодні, 14 серпня, в селі Тарасівка Новомиргородського району  Кіровоградської області відкрили біогазовий комплекс. Він перероблятиме відходи цукрового виробництва в сировину для теплової та електричної енергії. Це перший такий завод на Кіровоградщині. Про це повідомляє mandarin-news.

Комплекс відіграватиме важливу роль в покращенні економічного та екологічного стану регіону.

Так, будівництвом комплексу займався Агрохолдинг I&U Group у партнерстві з ЄБРР. Роботи тривали з грудня 2018 року. Загальна вартість проєкту складає €23 млн.

Для будівництва об'єкту використовували інноваційні технології та передове обладнання австрійських компаній. Переробка відходів цукрового виробництва в енергію відбуватиметься на гідравлічних реакторах за технологією анаеробних ферментаторів з гідравлічним перемішуванням.

Головні переваги технології — простота та надійність конструкції, низька вартість експлуатації та технічного обслуговування, а також висока ефективність переробки, що у порівнянні з іншими методами дозволяє отримувати більшу кількість біогазу з тони субстрату, —пояснив засновник групи компаній «Агроспецсервіс» Сергій Тарасов.

Потужність комплексу становить  6 МВт/год. Планується, що щорічно він вироблятиме 48 180 МВт „зеленої“ електроенергії.  Залишки від виробництва біогазу використовуватимуть у в якості біодобрив, які частково замінять компанії дорогі мінеральні добрива.  За рік отримуватимуть 10−12 тис. твердих мінеральних добрив.  Таким чином викиди CO2 вдасться сукупно скоротити на 24 тис. т на рік.

Своїми враження від унікального біогазового комплексу  поділився Дмитро Лінько, народний депутат України VIII скликання.

Для Кіровоградщини - це справжня історична подія. Для нас, як для аграрної області, це справжній крок уперед! Адже в першу чергу, цей об‘єкт дає можливість розвивати інфраструктуру не тільки нашого регіону, а й усієї країни. Це розвиток бізнесу і звичайно ж робочі місця.

Взагалі, сьогодні, під час екскурсії комплексом, розумієш, на скільки продумана кожна деталь, яка по праву дозволяє назвати даний комплекс найкращим в Європі! –  розповів Дмитро Лінько.

За словами засновника групи компаній «Агроспецсервіс» Сергія Тарасова, після запуску заводу  в експлуатацію тут працюватиме 20−25 спеціалістів.

Загалом в Україні налічується близько 20 біогазових комплексів. Їх чисельність зростає. До того ж, в Україні працює найбільший у світі біогазовий комплекс “Біогаз Ладижин” на Вінничині.  Він спеціалізується на переробці органічних відходів від курчат-бройлерів.

 

 

 

 

Прочитано 798 разів
Останнє редагування П'ятниця, 14 серпня 2020 17:23
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+