У парламенті зареєстрували законопроєкт підтримки шахтарів Кіровоградщини

П'ятниця, 05 березня 2021 17:32

У парламенті зареєстрували законопроєкт щодо державної підтримки ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Про це повідомив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у Фейсбук.

«Підприємство, що забезпечує роботою 5300 українців, другий рік ледь зводить кінці з кінцями.

Через нестачу коштів з початку 2021 року підприємство працює в умовах постійної затримки заробітної плати та не має змоги повноцінно забезпечувати безпеку технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту тощо», – написав Волинець.

Він додав, що така ситуація головним чином склалася через наступні обставини:

Встановлення в 2019 році для ДП «СхідГЗК» з боку НКРЕКП необґрунтованої ціни на урановий концентрат, тобто нижчої за можливу собівартість виробництва, що призвело до зменшення дохідної частини та формування від’ємного фінансового результату діяльності підприємства у 2019 році. Дефіцит обігових коштів склав 620 млн грн.

Систематичне невиконання з боку ДП «НАЕК «Енергоатом» вимог контракту, укладеного між ним та ДП «Схід ГЗК», у частині розрахунків за постачання уранового оксидного концентрату згідно із затвердженим графіком платежів, який є невід’ємною частиною вказаного контракту.

Через кризу неплатежів за поставлений УОК наприкінці 2020 року ДП «СхідГЗК» вже переводилось у режим простою, шахтарі-уранщики проводили акції протесту в урядовому кварталі столиці, перекривали дороги на Кіровоградщині.

Важливо розуміти, що будь-яка зупинка роботи комбінату, затоплення уранових шахт може мати жахливі для країни екологічні наслідки, оскільки підземні води будуть забруднені радіонуклідами та іншими отруйними речовинами. Все це стане підґрунтям для екологічного лиха, збільшення захворюваності та смертності. Буде втрачено 5000 робочих місць та кваліфіковані кадри будуть вимушені шукати кращої долі за кордоном.

«Через сукупність зазначених мною факторів, вважаю за необхідне невідкладно внести зміни до Закону України «Про видобування та переробку уранових руд» щодо визначення порядку державної підтримки Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Винести на розгляд парламентом наш проєкт закону № 5201 та стабілізувати роботу підприємства!», – наголосив голова профспілки.

 

 

 

Прочитано 294 разів
Останнє редагування П'ятниця, 05 березня 2021 17:44
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+