У Кропивницькому пройшов юніорський чемпіонат України з легкої атлетики

Понеділок, 25 червня 2018 15:08

Вже звично для літньої пори Кропивницький стає головним легкоатлетичним містом України.

Завдяки плідній роботі федерації легкої атлетики Кіровоградської області на чолі з Ігорем Андрощуком та наявності прекрасного для легкоатлетів стадіону «Зірка», саме нашому обласному центру, вже вкотре, довіряють проведення найважливіших турнірів Королеви спорту.

Так, з 21 по 23 червня, на головній арені області пройшов чемпіонат України з легкої атлетики серед юніорів, який став останньою розминкою перед світовою першістю у цій віковій категорії, яка з 10 по 15 липня пройде в фінському Тампере.

Отже, понад 700 спортсменів із усієї України боролися за путівку на світовий чемпіонат. Серед такої кількості претендентів були й ті, на кого вже зараз покладаються великі надії. Перш за все, мова йде про дніпрянина Михайла Кохана, який дуже легко переміг у метанні молота (77.19 м) та броварчанку Аліну Шух, яка минулого року виборола золото нагороду на молодіжному чемпіонаті Європи в багатоборстві. А в Кропивницькому, володарка світого рекорду серед дівчат, виступала в п’яти окремих видах і, в підсумку, виборола три золотих (метання спису, стрибки в висоту та довжину) та по одній срібній (100 метрів з/б) і бронзовій (200 метрів) нагороді.

По завершенню останньої дисципліни Аліна так прокоментувала свій черговий вдалий візит до Кропивницького:

- Перш за все, відзначу жахливі погодні умови. Неймовірно спекотно виступати, тим більше, підряд, у різних видах, та ще й з двома кваліфікаціями. Тож, по кількості вийшло як у багатоборстві – сім. Хоч тут і були змагання у моєму коронному виді, але ми з моїм наставником вирішили приділити увагу окремим дисциплінам, адже там зовсім інші емоції та й конкуренція значно вище, а значить, і мені буде легше покращувати свої показники. Щодо результатів, то на медалі я не звертаю уваги, мені головне – показники, які повинні бути кращими. До старту в Тампере менше місяця, а тому я повинна зараз недоліки свої усунути, аби в Фінляндії, вже в багатоборстві та метанні спису, зазіхнути на п’єдестал.

Щодо виступу наших спортсменів, то тут, вже звично, основна увага була прикута до сектору для стрибків у висоту, де за медалі боролися два вихованці Геннадія Здітовецького – Андрій Аулін та Антон Мокряк.

Андрій, в підсумку, підкоривши планку на позначці 205 см, став п’ятим. Ну а Антон, з останньої спроби подолав висоту в 210 см, що подарувало нашому хлопцю медаль бронзового гатунку.

- Останній мій висту був другого числа в Луцьку, де я травмував ногу, а тому тут міг і не виступати. Але й так я, можна сказати, відпочив майже три тижні, що не подобалося ні наставнику, ні мені. Відтак, ми вирішили взяти участь у цих змаганнях, аби таким чином набирати кондинції. Чесно кажучи, я дещо вражений, що зміг повторити свій особистий рекорд та стати бронзовим призером першості - прокоментував бронзовий успіх Антон Мокряк.

На цьому медальні звершення легкоатлетів Кіровоградщини не закінчилися. Дещо несподівано, третім у фінальному забігу на 200 метрів серед юнаків став срібний призер минулорічного Європейського юнацьокого олімпійського фестивалю, учень Олександра Дарієнка Денис Баранов (22.37 сек). Наш завжди усміхнений хлопчина продемонстрував справжню силу волі, відігравши велике відставання. Тут варто відзначити фінішний ривок новомиргородця, який входив на фінішну пряму шостим! Але зумів надолужити згаєне й стати третім. Вже після церемонії нагородження Денис так прокоментував свій успіх:

- До цих змагань я підходив доволі спокійно, адже хвилюватися вже немає за що. Свою головну задачу я виконав – потрапив до юнацької збірної України, яка на початку липня виступатиме на чемпіонаті Європи. Стосовно дистанції, то біглося мені добре, намагався викладатися, але не на всі 100%. Боявся травмуватися. Все на що здатен, спробую показати вже в Дьорі. Загадувати не буду, але сподіваюся, що буде все добре і я поб'ю свій особистий рекорд знову. Мене дуже мотивує те, що зараз серйозно взялися за допінг- контроль і скоро будуть більш чесні результати. Всім чесним спортсменам бажаю «попутного вітру в спину» і шикарних особистих результатів.

Ну й хочеться виразити слова вдячності моєму тренеру Олександру Дарієнко за все, чого він мене вчить. Ну а за велизну підтримку хочу подякувати чарівній Надії Чорнобай. Саме ці дві близьких для мене людини бачать в мені чемпіона, змушуючи постійно розвиватися.. Без них у мене не вийшло б нічого: ні відібратися на Європу, ні добре пробігти на юніорській першості країни. Дякую, ще раз, їм за це – зазначив Денис Баранов.

Продовжуючи розповідь про виступи спортсменів нашї області, зазначимо, що шосте місце в стрибках у довжину виборола вихованка Вячеслава Ніщемєнка Дар’я Константінова (5.74 м). На жаль, наша красуня, під час четвертого стрибка, травмувалася й не зуміла виконати дві останні спроби. Теж шостою в бігу на 5000 метрів стала учениця ЗТУ Вадима Приймака Анастасія Сядро (21:31.83 хв),а ще один вихованець Вадима Михайловича Ярослав Сердюк на дистанції 400 метрів став сьомим (51.44 сек).

 

Учень Володимира та Наталії Абраменків Св'ятослав Денисюк фінішував восьмим на стометрівці з результатом 11.41 секунд. Христина Коваль, з показником 1:00:16.16 год., продемонструвала восьмий час у спортивній ходьбі на 10 тисяч метрів. Стрибок на 13 метрів 34 сантиметра дозволив Андрію Чепурному також стати восьмим у потрійному стрибку. А от у стрибках у довжину Павло Безшкуренко став дев’ятим з показником 6.41 м. Ну а Вікторія Деркач метнувши спис на 21 метр 41 сантиметр замкнула чільну десятку.

Тож, набравши, в підсумку, 284 бали, збірна Кіровоградської області стала 11-ю в загальнокомандному заліку чемпіонату.

По завершенню змагань про всі підсумки та плани на майбутнє нашому журналісту розповів старший тренер збірної Кіровоградської області з легкої атлетики Володимир Абраменко:

- Виступ спортсменів Кіровоградщини на домашній першості я вважаю задовільним. Адже коли є хоча б одна медаль – вже добре. Найперше, що хотів сказати, це те, що в легкій атлетиці близько сорока окремих видів і в кожному виді збираються найкращі спортсмени в цьому віці. Я не надто оптимістично прогнозував наші результати, адже прекрасно розумів,що конкуренція дуже висока.Тільки в стрибках у висоту сподівався на медаль, але не знав чи Аулін чи Мокряк її здобуде. Цього разу трішки вдаліше виступив Антон. Ну а щодо третього місця Дениса Баранова, то хлопчина й далі вражаюче прогресує. Після першого забігу наш спортсмен оновив свій особистий рекорд на чотири десятих секунди, а коли ще й виявилося, що лідер юніорської збірної в цій дисципліні Ерік Костриця дискваліфікований через фальстарт, то ми зрозуміли, що Денис має шанс на медаль. Ну а на дистанції його теж очікувало непроста задача – відіграти відставання. Але він зміг. Тож, випробування юніорською віковою категорією Денис пройшов на відмінно. На дорослому чемпіонаті, аби не перенавантажувати спортсмена, ми його заявимо лише на естафетні дисципліні. А зараз лише хочеться побажати йому удачі на чемпіонаті Європи серед юнаків, який незабаром відбудеться в добре знайомому для нього угорському Дьорі.

Ну а на завершення власними враженнями від проведення такого масштабного заходу з нами поділився президент ФЛАКО Ігор Андрощук:

- Мене дуже радує, що нам постійно довіряють проведення такої кількості масштабних турнірів. І дуже приємно, що навіть на відкриті першості до нас приїздить велика кількість атлетів, серед яких і лідери в своїх вікових категоріях. Звичайно, цьому сприяє географічне розташування та якість бігових доріжок, на яких спортсмени демонструють найкращі свої результати. Втім, багато залежить і від організації й тут я, зі своєю командою, стараємося робити все можливе, аби гості добре почувалися в нас. Як глядач, можу сказати, що мені надзвичайно цікаво дивитися за ось цим виром емоцій! За три дні я отримав купу вражень, спостерігаючи за шаленими швидкостями, неймовірними стрибками та вражаючими фінішами! От саме через такі щирі змагання на межі зусиль хочеться ще більше розвивати легку алтетику на Кіровоградщині. Й впевнений, що за належної підтримки ми з можемо вивести нашу область до когорти найсильніших у країні!

Прочитано 263 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+