У Кропивницькому розпочали вакцинацію від COVID-19: кого вакцинують

Четвер, 25 лютого 2021 11:54

В Кіровоградській обласній лікарні сьогодні, 25 лютого, станом на 11 ранку від COVID-19 провакциновано 25-30  лікарів. Відсьогодні розпочалась імунізація проти коронавірусу. Щеплення проводять працівникам мобільних бригад, які вже сьогодні отримають свої розподіли і повезуть вакцини до інших госпітальних баз та паралельно, каскадним способом, почнуть вакцинацію на території всієї області. Сьогодні планують прищепити близько 50 працівників мобільних бригад та працівників обласної лікарні. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації Олег Рибальченко, а також головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

На першому етапі буде щеплено майже 1700 медпрацівників, які надають стаціонарну допомогу в опорних ковідних базах і працюють з ковідними хворими. І також 1600 працівників і мешканців геріатричних відділень,а також інтернати.

Так, першим щеплення пройшов працівник мобільної бригади Ярослав Сушко Він розповів, що ніякого болю під час вакцинації не відчув. З інструкцією до вакцини він ознайомлений. Про побічні ефекти знає.

«З інструкцією до препарату я ознайомився вчора. Онлайн може з нею ознайомитись кожен.  При першому введенні вакцини можливий головний біль. При повторному введенні виробник вакцини не вказав на будь-які алергічні реакції. Не боюсь індійської вакцини, адже 90% обсягу вакцин приходить до нас саме з цієї країни", -  каже Ярослав. 

Лікар додав, перед щепленням кожному медичному працівникові міряли температуру, проводили огляд, а також роз’яснювали протипоказання.
Далі – підписували згоду на добровільну вакцинацію.


«Не можна проводити вакцинацію від коронавірусу, якщо людина має будь-які інфекційні захворювання, схильна до алергічних реакцій. Також не проводять щеплення вагітним жінкам. Вакцина не може спричинити захворювання на COVID-19, адже не містить активних вірусів. Така імунізація дає нам можливість побороти коронавірус», – підкреслив медик.


Ярослав Сушко працює сімейним лікарем. Він є учасником мобільної бригади, яка вакцинуватиме жителів Кіровоградщини від COVID-19.
Лікар пройшов необхідне навчання з імунізації.Пройшла імунізацію сьогодні й головна санітарна лікарка області Надія Оперчук. За її словами, це була звична вакцинація.

 

«Мені виконали ін’єкцію 0,5 мл внутрішньом’язово. Наразі почуваюся нормально. Сподіваємось, вакцинація створить серед населення України колективний імунітет і ми поборемо коронавірус»,  – наголосила Оперчук.

Головна санітарна лікарка вказала й на випадки, коли вакцинацію відтерміновують:

  • Підвищена температура тіла 38, 5 градусів і вище
  • Протипоказом до вакцинації є сильна алергічна реакція на першу дозу вакцини.

Відтак, для повної імунізації необхідно дві дози вакцини. Наступне щеплення тим, кого сьогодні вакцинували, здійснять через 28 днів. Друга доза вакцини має бути того ж виробника.

Зазначимо, щеплення проводять вакциною Oxford/AstraZeneca (Британія-Швеція) закуплена за державні кошти. Виробляється на потужностях Serum Institute (Індія), де має локальну назву Сovishield.

23 лютого Україна отримала 500 тисяч доз вакцини Охford/AstraZeneca.

Також протягом першого півріччя до країни може надійти від 2,2 до 3,7 млн доз цієї вакцини у межах глобальної ініціативи COVAX.

Вакцина Oxford/AstraZeneca зареєстрована в Україні 22 лютого 2021 року.

Загалом в Україні заплановано п'ять етапів вакцинації.

Докладніше про вакцинацію можна дізнатися на порталі vaccination.covid19.gov.ua.

За словами Олега Рибальченка, за першу вакциновану процедуру заклад, у якому працює мобільна бригада, отримуватиме 35 грн. за кожну вакцинацію, а за ревакцинацію – 60 грн. Таким чином це спонукатиме мобільні бригади працюватиме і у вихідні.

Нагадаємо, вчора, 24 лютого на Кіровоградщину прибуло 12 100 доз вакцин від коронавірусу.

 

Прочитано 300 разів
Останнє редагування Четвер, 25 лютого 2021 17:14
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+