Стали відомі причини масштабного вибуху на автостоянці в Кропивницькому

Середа, 25 листопада 2020 10:10

Комісія зі спеціального розслідування повідомила про причини вибуху на автостоянці. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на управління Держпраці в області.

Відтак організаційною причиною нещасного випадку є порушення вимог безпеки під час експлуатації обладнання, устаткування, машин, механізмів тощо. Також встановили, що організація робочого місця в зоні настання нещасного випадку не відповідала ряду вимог нормативно- правових актів з охорони праці, зокрема,  правилам безпеки систем газопостачання, «Інструкції про порядок приймання, зберігання, відпуску та обліку газів вуглеводних, скраплених для комунально-побутового споживання та автомобільного транспорту».

В управлінні повідомили, що згідно з Правилами забороняється залишати без нагляду зливальні і заправні колонки, залізничні і автомобільні цистерни автомобілі з балонами зрідженого вуглеводного газу під час його зливання і наливання. Газонебезпечні роботи необхідно виконувати бригадою не менше двох працівників. Враховуючи той факт, що перед настанням нещасного випадку потерпілий водій один знаходився в зоні дії небезпечного виробничого чинника, виконував газонебезпечні роботи, підтверджується зазначене порушення.

Також під час наповнення автоцистерни необхідно уважно слідкувати за рівнем рідкої фази скраплених вуглеводних газів, постійно слідкувати за тиском парової фази СВГ за манометром наповнювальної колонки, герметичністю арматури, трубопроводів і фланцевих з’єднань, підтримувати зв’язок з машиністом насосно-компресорного відділення, що не було виконано.

Через порушення зазначених норм збільшилась  площа вибухогазонебезпечного середовища і ситуація стала некерованою коли ще можна було запобігти нещасному випадку, на некеровану: відбулося потрапляння скрапленого газу на розігріти елементи системи відводу відпрацьованих газів автотягача; загорянню газоповітряної суміші СВГ від термічної дії якої водій ФОП отримав термічні опіки.

Комісія зі спеціального розслідування дійшла висновку, що груповий нещасний випадок з  водієм ФОП пов’язаний з виробництвом. Щодо головного інженера товариства, нещасний випадок вважається не пов'язаним з виробництвом, оскільки в момент нещасного випадку він виконував роботу в інтересах іншого підприємця за сумісництвом.

Комісія з’ясувала також і хронологію подій того дня.

Так,  ФОП, зареєстрований у Дніпропетровській області, отримав замовлення від товариства з обмеженою відповідальністю із Кропивницького на постачання скрапленого газу.

З цією метою із Кривого Рогу до Кропивницького направили вантажний автомобіль з автоцистерною. Із газонаповнювальної станції водій та приймальник газу, головний інженер товариства, прибули на місце розвантаження у за адресою на вулиці Київській, 48А. Після здійснення водієм технологічних операцій газ почав витікати з ємності, в яку відбувалось зливання на вантажний автомобіль з автоцистерною.Головний інженер товариства у момент витоку газу відійшов від місця проведення робіт, а коли з'явився, ужестався спалах, що спричинив пожежу та дефлаграційний (об’ємний) вибух.

Постраждалого водія ФОП  госпіталізували до КНП «Кіровоградська обласна лікарня КОР», де від ускладнень опікової хвороби він помер.

Однією з обставин, які обумовили настання нещасного випадку, є від’єднання заправного шлангу з послідуючим витоком газу.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року на автостоянці по вул. Київській у Кропивницькому сталася масштабна пожежа та вибухи газу. Надзвичайна подія сколихнула всю Україну. Днями Управління Держпраці у Кіровоградській областізавершило спеціальне розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався за тих обставин з двома працівниками(один із працівників помер у лікарні).

Фото: segodnya.ua

Прочитано 852 разів
Останнє редагування Середа, 25 листопада 2020 10:52
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+