Підприємці ринку "Європейський" протестували перед міськрадою Кропивницького

Середа, 19 серпня 2020 16:08

Близько 30 працівників ринку "Європейський" вийшли на акцію протесту на площі перед міською радою Кропивницького. Вони вимагають надати "Європейському" статус ринку. Так, нинішній орендар не зареєстрував ринок як місце торгівлі.  Про це повідомляє mandarin-news.

За словами підприємців, їм не дають нормально працювати: неодноразово силою викидали з робочих місць, заварювали замки. Вони зверталися до мера міста, але їм говорили вирішувати ці питання з власником.

Вже майже три роки ми боремось за наше право працювати на своїх робочих місцях. Усі місця викупили підприємці. Микола Онул обманним шляхом оформив право власності на себе. Ми намагаємось через суди, обласну адміністрацію, довести, що це був обман. Намагаємось повернути собі право на свою ж власність.

Ми багато разів Ми не банда халявщиків, які нічого не платять, ми хочемо сплачувати аренду під нашими магазинами, а не за сам магазин, який я особисто придбала, - розповідає Тетяна Данилова, підприємиця ринку" Європейський".

За словами Тетяни Данилової, підприємців змушують підписати договір, де єдиним власником вказане ТОВ "XXI ВІК". Згідно з цим договором кількаденна прострочка орендної сплати призведе до того, що власник може відкрити магазин, забрати майно та продати його, якщо щось залишиться, то можуть повернути підприємцю.

Мітингувальники багато разів складали договір з адвокатом, де чітко вказувалось, що здається місце під розміщення магазину. В 2013 році з’явились фірми-прокладки. Вони змінювались щороку.

В цих договорах почали з’являтись фрази, що нам здається магазин.  До цього був договір, де було чітко вказано, що нам здається місце під магазин.

Багато підприємців навіть не вчитувались у те, що змінюється фірма-орендодавець, адже спіробітників адміністрації знають давно, – констатує Тетяна.  

Оренду підвищили майже в  два рази. У Кропивницькому  оренда складала 130 грн, а з підприємців «Європейського»  брали по 350 грн.

Вони моніторили ринки Одеси, Дніпра та Харкова, у нас платоспроможність населення менша. Після наших протестів суму оренди зменшили до 250 грн., – каже підприємиця.

Підприємці намагались заключити тимчасовий договір до вирішення всіх судових питань.

Якщо реєструється юридична особа ринок «Європейський», то всі торгові місця мають акумулюватися на одному юридичному підприємстві. Орендну плату тоді вноситимуть на єдиний рахунок, який має бути прозорим. Там пристроєно навіть більше місць, яких немає на плану ринку,  тому власникам зараз невигідно реєструвати ринок, – ділиться думками жінка

Наразі підприємці  працюють без договору. За інформацією протестувальників, їм періодично вимикають світло. Вони сплачують усі податки, а ось орендну плату перерахувати не можуть – банк повертає сплачені кошти.

Сім’я Лариси Соломеннікової з 2004 року працює на ринку.

З 2006 ми купили три торгові точки.Тоді це коштувало 6 тис доларів, ми брали кредит в банку. Згодом ми дізналися, що це все не  наше. 

Люди платили від 2 тис доларів до 25 тис за магазин. На ці гроші можна було купити квартиру, – розповіла учасниця мітингу Лариса Соломеннікова.

Четвертий раз мітингувальники виступатимуть на сесії. Вони вимагають розірвати договір оренди землі через те, що орендар не виконує свої зобов'язання. Земля перебуває в оренді строком на 49 років для будівництва на ній ринку. Наразі тут "Європейський", але без статусу ринку.

Якщо підприємців не почують, перекриватимуть дороги та їхатимуть у Київ.  

Ось як у ТОВ «ХХІ ВІК» прокоментувaли aкцію протесту підприємців.

 15 горе-підприємців влaштувaли цирк під стінaми міськoї рaди, в минулoму рoці – перекривaли дороги, aле гoлoвне в іншoму – ці люди прoтягoм трьох рoків тoргують нa ринку незaкoннo, не сплaчують oренду, пoдaтки тa інші зaтрaти.

В тoй же чaс, aдміністрaція ринку спрaвно плaтить кoмунaльні пoслуги, oрендну плaту зa землю, пoдaтoк нa нерухoмість, зaбезпечує мaйнoвий кoмплекс oхoрoнoю. Купкa пoрушників зaкoну регулярно вихoдить і влaштoвує безкoштoвний кoнцерт.

Безкoштoвний рівнo нaстільки, як і їх підприємницькa діяльність: зaрoбляють кoшти і при цьoму нічoгo не втрaчaють.

При тoму, щo влaсники ринку мaють усі дoкументи, групa людей, кoтрa не плaтить в бюджет aні копійки, зaявляє, щo вoни сaмі є влaсникaми свoїх тoргівельних тoчoк, при цьoму не мaючи нічoгo, крім гoлoсних зaяв.

 

 

 

 

Прочитано 419 разів
Останнє редагування Четвер, 20 серпня 2020 13:02
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+