На Кіровоградщині знову хочуть знищити дитячий медичний заклад

П'ятниця, 19 березня 2021 10:22

У Кіровоградській обласній раді вкотре обговорили  шляхи збереження Староосотського  дитячого обласного протитуберкульозного санаторію на Олександрівщині. Його хочуть приєднати  до Кіровоградського протитуберкульозного диспансеру. Цю проблему обговорили під часвже третьої наради  за участю голови обласної ради Сергія Шульги, його першого заступника Юрія Семенюка, директорка департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Ельзи Лещенко, департаменту соціального захисту населення, а також представників санаторію.

Якщо декілька років  тому санаторій хотіли переформатувати  у заклад, який опікуватиметься дітками  дошкільного віку, зараз питання розглядається ширше, однак комплексного рішення все ще немає. 

І голова обласної ради Сергій Шульга, і його перший заступник Юрій Семенюк наголосили на необхідності збереження цього санаторію.

«Головне, щоб область не втратила цей заклад. Навіть у разі реорганізації ми маємо зберегти його унікальність. Наразі варто знайти такі шляхи вирішення питання функціонування Староосотського дитячого обласного протитуберкульозного санаторію, щоб він і надалі функціонував», – переконаний Сергій Шульга.

Так, Староосотським протитуберкульозним санаторієм багато років поспіль опікувалась  команда «Радикальної Партії Олега Ляшка», яка наразі виступає за збереження санаторію.

Співробітники та керівництво санаторію побоюються можливого приєднання, адже немає чіткого бачення як Староосотський санаторій буде існувати після приєднання до Кіровоградського протитуберкульозного диспансеру.

«Та стратегія реформування, яку нам пропонує Уряд та ОДА - це завуальована повноцінна ліквідація подібних установ. Як показує досвід, після таких «приєднань» - заклади закривають і в подальшому передають у приватні «руки», – констатує депутатка обласної ради Марина Осіпова.

Єдиний логічний шлях вирішення проблеми депутатка вбачає у реорганізації санаторію, яка допоможе закладу розвиватись і виходити на новий рівень. Тільки таким чином вдасться його зберегти для діток, які потребують фахового лікування. Пропонується зробити санаторій з функціями оздоровлення та лікування дихальних шляхів:  захворювання легенів, пневмонії, бронхітів, постковідів.

Відтак, учорашня нарада не поставила крапку у питанні Староосотського дитячого обласного санаторію. Планується ще одна нарада вже з обласною державною адміністрацією.  Пошук шляхів вирішення долі дитячого обласного протитуберкульозного санаторію триває.  

Нагадаємо, Національна служба здоров’я планує фінансувати в кожному регіоні лише один протитуберкульозний заклад, тому проблемним стало питання роботи  кількох закладів, які надають допомогу пацієнтам, хворим на  туберкульоз в області.

Під реорганізацію підпадають  «Олександрійський протитуберкульозний диспансер», «Староосотський дитячий обласний протитуберкульозний санаторій»,  «Кіровоградський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» та «Обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих» — заклади Кіровоградської обласної ради.

Фото: Кіровоградська обласна рада. 

Прочитано 1272 разів
Останнє редагування П'ятниця, 19 березня 2021 16:36
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+