- Ви тут:
- Мандарин News
- Всі важливі новини
- На харчоблоці однієї зі шкіл Кіровоградщини виявили порушення
На харчоблоці Грузьківського НВО «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - закладу дошкільної освіти» Катеринівської сільської ради Кропивницького району виявили недотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби області.
Зокрема, харчоблок не підтримується в належному чистому стані, поверхні столів, що контактують з харчовими продуктами, пошкоджені, а поверхні стелажів шаф для зберігання кухонного інвентарю немає змоги дезінфікувати. Окрім цього, на потужності не забезпечено постачання питної води у кількості, що відповідає розміру та типу харчоблоку, відсутня гаряча проточна вода для миття кухонного та столового інвентарю.
Харчові продукти не захищені від забруднень, а також цілісність їх пакування пошкоджена гризунами. В холодильному обладнанні м’ясні та рибні продукти зберігалися в пакувальному матеріалі, не призначеному для харчових продуктів. Окрім цього, для зберігання хлібобулочних виробів на харчоблоці використовувалася дерев’яна тара не за призначенням.
«За результатами перевірки потужності, керуючись п. 3 ч. 4 ст. 11, ст. 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Головний державний інспектор області Ігор Бойчук прийняв рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на потужності.
Суб’єкту господарювання наданий припис про усунення виявлених порушень, який той повинен виконати у встановлений строк. Для контролю виконання припису фахівцями Держпродспоживслужби буде здійснена ще одна позапланова перевірка харчоблоку», - повідомили в ГУ Держпродспоживслужби.
Довідково. З 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Тож, відповідно, розширилися вимоги до організації харчування. Зокрема, це стосується визначення основних груп продуктів, що обов’язково мають бути в раціоні дітей, вимог до цієї харчової продукції, а також доповнення до переліку продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах.
Реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюється відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.
У межах наданих повноважень Держпродспоживслужба постійно здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.