Місто на дотик: у Кропивницькому створять 3D копії пам’яток архітектури

Вівторок, 07 липня 2020 12:21

Управління архітектури та містобудування міської ради Кропивницького виграло 1, 28 мільйонів гривень гранту від Українського культурного фонду.  Під час технічного відбору проєкт оцінили в 455 балів з 500 можливих.  Кошти витратять на створення 3D копій пам’яток архітектури Кропивницького. Про це повідомив головний спеціаліст відділу архітектури та містобудування міської ради Кропивницького Володимир Поповічев сьогодні, 7 липня, під час пресконференції, інформує mandarin-news.

За словами Володимира, через зменшення бюджету культурного фонду довелось змінити й бюджет проєкту. Наразі  він складає 1 мільйон 28 тис гривень. Ці кошти зайдуть траншами. Перший  в сумі 102 тис гривен вже на рахунку.

На ці кошти планується встановлення двох 3D копій будівель-пам’яток з бронзового полімеру. Це будівля педагогічного університету та  бібліотека ім. Маланюка. Також за ці кошти встановлять покажчики (пілони). 3D моделювання робитимуть фахівці з Одеси, а покажчики – з Харкова.

Окрім цього, грантові гроші підуть на проведення онлайн-семінару для студентів-архітекторів будівельного коледжу у вересні.

За словами Володимира Поповічева, 3Dкопії об’єктів дозволять відчути місто на дотик.

Ми робимо це для того, аби місто почало відбудовуватись в мініатюрі. Тоді кожен зможе не лише підняти очі догори і подивитись що там, а доторкнеться  до пам’ятки в мініатюрі.

Всі ці деталі будуть виготовлені на 3Dпринтері з бронзового полімеру.  Туристи зможуть побачити копію будівлі в зменшеному масштабі . Перевагою є і те, що люди з порушенням зору, слуху зможуть пощупати пам’ятки архітектури, – розповів Володимир.  

Під час пресконференції кілька кропивничанок вислови думку, що краще ці кошти витратити на реставрацію архітектурних пам’яток, проте за умовами проєкту, грантові кошти на реставрацію чи реконструкцію не виділяють.

Ваша служба не виконує прямі обов’язки, ви не займаєтесь охороною пам’ятників. У вас навіть немає наміченого профілю дій. Це зовсім ні про що. Це просто піар, – констатувала одна з жінок.  

 

У відповідь на це Володимир Поповічев повідомив, що з місцевого бюджету цього року виділили 1 мільйон гривень на реставрацію частини будівлі Дворцова 22, «Будинок вчителя».

Свою думку про Кропивницький висловив Федір Бойцов – гість з Одеси, який займатиметься розробкою 3Dмоделей архітектурних пам’ток. Чоловік заснував громадську організацію «Pixelatedrealities» в Одесі. Організація займається збереженням культурної спадщини через 3D-сканування та розробку доступних для людей цифрових інструментів.

Федір відвідав десятки міст. У Кропивницькому вперше. За його словами, місто чисте та доглянуте.

Ми ходили центральними частинами міста. Я не можу сказати що тут надто багато МАФів, реклами. Так, є певні зайві моменти на фасадах, але, мені здається, що в Кропивницькому ситуація краща ніж в Одесі, – поділився враженнями Федір Бойцов.

Кінцева дата реалізації проєкту 3D моделювання в Кропивницькому –30 жовтня.

Прочитано 308 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+