Кропивницьку «льотку» очолив корупціонер?

П'ятниця, 19 березня 2021 14:22

Чергові зміни в керівництві Льотної академії Національного авіаційного університету в Кропивницькому. Після гучного затримання декана-хабарника факультету розгорається новий корупційний скандал навколо призначення начальника.

З 6 березня начальником Льотної академії НАУ в обласному центрі став Олександр Чумак. На цю посаду його пролобіював ректор НАУ Максим Луцький.

Максим Луцький - «ексрегіонал», колишній народний депутат, радник і кум одіозного проросійського міністра освіта часів Януковича Дмитра Табачника, а також друг нинішнього міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Виграв вибори ректора 28 січня цього року, отримавши 63,9% в першому турі.

Луцький близько 15 років бореться за владу в Національному авіаційному університеті, був на посаді першого проректора цього університету. Відомий також і тим, що забудував територію НАУ житловими комплексами. Саме Максим Луцький запропонував кандидатуру Чумака на посаду начальника академії.

   

На фото: Олександр Чумак та Максим Луцький (зліва направо)

Як працює корупційна схема в кропивницькій «льотці»

Дивним виглядає подібне призначення Чумака, з огляду на розслідування кримінальної справи за корупційний злочин декана академії Валерія Шульгіна. Згідно версії правоохоронців,  перебуваючи на посаді заступника начальника ЛА НАУ Чумак Олександр разом із заступником  начальника Льотної академії НАУ з організації та забезпечення льотної роботи Задковим Валерієм та затриманим виконуючим обов’язки декана  Шульгіним Валерієм організували схему незаконного «заробітку» з курсантів академії за проходження льотної практики. Вони створювали штучні перешкоди для проходження льотної практики, яка фінансується за кошти державного бюджету, та розробили так звану «програму лояльності» для курсантів начального закладу, яка полягає у сплаті неправомірної вигоди у сумі від 50 доларів США за годину (за проходження льотного тренажера) та від 70-400 доларів США за одну годину навчальних польотів.

При цьому навчальна програма передбачає близько 180 годин навчальних польотів, а тому кожен курсант сплачує Чумаку Олександру через Задкова Валерія і Шульгіна Валерія близько 30 тисяч доларів США за весь курс навчальних польотів, при тому, що для іноземних студентів, які навчаються на контракті, вся сума навчання становить близько 50 тисяч доларів США.

До того ж, Олександр Чумак відповідав за процес оголошення та проведення процедури відкритих торгів (до складу тендерного комітету входять підконтрольні йому люди, яким заздалегідь визначають фірму-переможця торгів), що, вірогідно, призводить до розкрадання бюджетних коштів.

     

На фото: Валерій Шульгін та Валерій Задков (зліва направо)

 

На фото: затримання декана факультету Льотної академії Валерія Шуьгіна 

Також, Чумак будучи заступником начальника ЛА НАУ з 2017 року сприяв укладанню договорів про надання послуг обробітку земельної ділянки академії загальною площею 478,3 га зі заздалегідь погодженими агропідприємствами та не на ринкових умовах. Через ці зловживання Льотна академія НАУ недоотримує прибуток, оскільки суб’єктами господарської діяльності занижується врожайність, занижується собівартість вирощеного насіння соняшнику та кукурудзи, проте завищується собівартість послуг на обробіток та збирання урожаю.

І ось замість того, щоб разом з Шульгіним сидіти на лаві підсудних, Чумак сідає в крісло начальника академії. До того ж, 17 березня Чумака обрали ще й Головою Вченої  ради Льотної академії.

Цікаво, що під час представлення нового начальника Льотної академії був присутній народний депутат Богдан Торохтій. Він дуже рідкий гість на своїй рідній Кіровоградщині, і як виявляється зустрічається лише з керівниками. Наші джерела в кулуарах Льотної академії стверджують, що Торохтій лобіював Чумака перед міністром освіти Шкарлетом. Очевидно, не безкоштовно.

На фото: Богдан Торохтій. 

 

«Підірвана довіра до закладу», – Дмитро Лінько

Дивним видається той факт, що на 7 році війни стара регіоналівська команда в обличчі Максима Луцького та старих корупційних кадрів Льотної академії в Кропивницькому повертається і закріплюється в обласному центрі.

Mandarin-news вирішив поцікавитись що з цього приводу думають учасники революції та бойових дій з нашої області, зокрема депутат Кіровоградської обласної ради Дмитро Лінько.

На його переконання, цей злочин взагалі підриває довіру до Льотної академії, яка завжди славився своїм рівнем навчання.

 

На фото: Дмитро Лінько. 

«Це неприпустима ситуація, тим паче, коли не завершилось розслідування корупційного злочину за участі декана цього навчального закладу.

Ми пишались таким навчальним закладом, який навчає пілотів, а виявляється, що за те, щоб студент, незалежно від того які в нього знання, міг отримати можливість літати, отримувати знання і практику йому потрібно заплатити мінімум 11, 5 тисяч доларів.

 

Мені здається, що люди, які цим займаються, вони знищують і нашу льотну академію, і взагалі систему освіти  пілотів в Україні. Тому поки не будуть остаточно притягнуті до відповідальності усі, хто брав участь у цьому злочині:  і декан, і колишній заступник начальника Чумак, вони не мають права займати взагалі будь-які посади, але, на жаль, їх ще й підвищують», –  коментує Лінько.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Прочитано 7056 разів
Останнє редагування П'ятниця, 19 березня 2021 17:30
Оцініть матеріал!
(9 голосів)

Додати коментар


+