Кіровоградщина: в ТВК відмовились реєструвати "Європейську Солідарність"

Понеділок, 28 вересня 2020 09:13

У Добровеличківській селищній територіальній виборчій комісії відмовилися реєструвати список партії «Європейська Солідарність». Мотивували тим, що в поданні наявні документи не всіх кандидатів у депутати. Представники політсили зазначають, що всі потрібні документи занесли, про що мають довідку ТВК, а документи зникли після їх перегляду довіреними особами від інших політичних сил. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

25 вересня Добровеличківська селищна ТВК прийняла рішення про відмову в отриманні документів для реєстрації кандидатів у депутати Добровеличківської селищної ради включених до єдиного та територіальних виборчих списків Кіровоградської обласної організації партії «Європейська Солідарність». У протоколі йдеться, що рішення приймалося відповідно до пункту 1 та 2 статті 230 Виборчого кодексу України. Згідно з документом відповідне рішення підтримало 12 членів ТВК. Представники партії подали заяву до поліції про зникнення документів у приміщенні ТВК.

«24 вересня ми подали документи до територіальної виборчої комісії. Мені видали довідку про прийняття пакету документів на реєстрацію кандидатів у депутати від політичної партії. Лише було потрібно внести корективи у заяву та додати одну копію паспорта. Згідно із законними термінами, вчора донесла документацію. Але потім дізналася і стала свідком того, як нашу документацію в приміщенні ТВК переглядають довірені особи від політичних сил «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя». Це при тому, що там персональні дані: копії паспортів тощо.

Учора, 25 вересня, зібрали термінове засідання територіальної виборчої комісії і прийняли рішення про відмову в реєстрації партії «Європейська Солідарність». Мотивуючи відсутністю документів і посилаючись на статтю 230 Виборчого кодексу України, але підпункт такий, що відмова через ненадання основних партійних документів. Хоча на відео чітко видно як представники інших політичних сил гортають саме партійні документи. Що ж до протоколу, то там зазначено, що підтримали рішення 12 осіб, але член комісії від «Європейської Солідарності» не підтримував це рішення», – зазначила у коментарі ОПОРІ довірена особа «Європейської Солідарності» у Добровеличківці Тетяна Нехайчук.

Голова обласного осередку партії Сергій Коваленко заявив, що партія звертатиметься до суду з приводу відмови в реєстрації кандидатам від «Європейської Солідарності» Добровеличківською ТВК.

Натомість голова Добровеличківської селищної ТВК Катерина Гольцер стверджує, що з поданням не були подані документи на трьох осіб.

«Представники «Європейської Солідарності» взагалі не подали документи на трьох осіб (відсутні – заяви, копії паспортів, автобіографія), а одна людина випала, оскільки хоче бути членом комісії. Ми рішенням комісії відмовили у прийнятті документів і порекомендували з нашою відмовою звернутися до суду. Адже закінчилися терміни на прийняття документів», – зазначила голова ТВК.

Катерина Гольцер не заперечує, що документи проглядали не лише члени ТВК, а й довірені особи політичних сил. За словами голови комісії, представників «Європейської Солідарності» попереджали про відсутність документів.

«Документи лежали на столі і я їх вирішив переглянути, мені ніхто цього не забороняв. Подзвонила довірена особа від іншої політичної сили і повідомила, що «Європейська Солідарність» вчасно не здала документи. Я прийшов, оскільки маю дорадчий голос. На місці була голова комісії, секретар. На запитання, де документи від «Європейської Солідарності», голова вийшла і повернулася з документами та довіреною особою від «Європейською Солідарністю». Вони принесли документи з двору і поклали на стіл, представниця «Опозиційного блоку – За життя» переглядала документи, а я подивився, що вони лежать на столі», – розповів у коментарі ОПОРІ довірена особа від партії «Слуга народу» Валерій Болілий. І додав, що підпису в журналі про здачу документів представника від «Європейської Солідарності» немає.

Взяти коментар в довіреної особи «Опозиційного блоку – За життя» Анжели Голоцван не вдалося.

«На Кіровоградщині це не перший випадок відмови партіям в реєстрації. Але попередні відмови усі були пов’язані з недостатньою кількістю кандидатів у депутати. Вперше йдеться про те, що документи ймовірно зникли з приміщення територіальної виборчої комісії. І залишається незрозумілою ситуація щодо ознайомлення довірених осіб з персональними даними кандидатів від інших партій в приміщенні ТВК. Наявність чи відсутність тих чи інших документів перевіряють члени ТВК у момент отримання пакету документів», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій або до переліку кандидатів у депутати в багатомандатних виборчих округах на відповідних місцевих виборах, у разі порушення встановленого цим Кодексом порядку висування кандидатів, у тому числі перевищення встановленої цим Кодексом кількості кандидатів у депутати у єдиному виборчому списку та територіальному виборчому списку організації партії на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше), кандидатів у депутати в кожному багатомандатному окрузі на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які можуть бути висунуті організаціями партій.

 

 

Прочитано 258 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+