Кіровоградщина: школи працюватимуть за новим Санітарним регламентом

Понеділок, 28 грудня 2020 14:51

Новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти почне діяти з 1 січня 2021 року. У ньому прописані сучасні вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, вимоги до самих навчальних приміщень та їх обладнання, сучасних меблів-трансформерів, організації шкільного харчування, питного режиму учнів та організації навчально-виховного процесу для учнів із особливими освітніми потребами. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в області.

Санітарний регламент визначає медичні вимоги щодо обслуговування дітей, безпеки освітнього середовища у всіх типах закладів загальної середньої освіти, а також структурних підрозділах інших юридичних осіб, що забезпечують здобуття загальної середньої освіти (крім спеціальних закладів освіти) усіх форм власності, формування здорового способу життя. Керівник закладу освіти повинен контролювати наявність проходження попереднього та своєчасне проходження періодичних медичних оглядів працівниками закладу освіти у терміни, що передбачені законодавством України.

Згідно з новим Санітарним регламентом у школах:

  1. забезпечується підвезення учнів, які проживають від закладу освіти на відстані понад 2 км у порядку, визначеним засновником закладу освіти відповідно до законодавства;
  2. навчальні приміщення для учнів 1 – 4 класів повинні розміщуватися окремо від навчальних приміщень учнів 5-11(12) класів;
  3. враховані умови для перебування учнів із особливими освітніми потребами;
  4. розроблені вимоги до облаштування кабінетів інформатики та/або компьютерних класів із сучасним технічним обладнанням та вимоги до робочих місць учнів;
  5. дозволяється дротове та/або бездротове підключення до мережі Інтернет. При використанні бездротового підключення до мережі Інтернет, Wi-Fi роутери повинні розміщуватися на висоті не менше 2 метрів від підлоги з можливістю їх виключення у позанавчальний час;
  6. заклади освіти повинні мати централізовану або автономну систему теплопостачання, яка забезпечує оптимальні показники мікроклімату. Заклади освіти обладнуються інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації, водостоку, опалення, вентиляції. Гарячою проточною водою заклади освіти повинні бути забезпечені впродовж усього року. У випадку відсутності в населеному пункті централізованих мереж водопроводу і каналізації для закладу освіти необхідно передбачити водопостачання від артезіанської свердловини з подачею води до приміщень закладу освіти та обладнання внутрішньої каналізаційної мережі з відведенням стоків на локальні очисні споруди. У сільських населених пунктах при відсутності централізованого водопостачання допускається також використання громадських свердловин, колодязів, каптажів для подачі води в мережу господарсько-питного водопостачання закладу.
  •  

Також згідно з новими правилами в закладах освіти обов’язково передбачити внутрішні санітарні вузли з підведенням до умивальників холодної та гарячої проточної води з облаштуванням диспенсерів з паперовими рушниками (або електрорушників) та рідкого мила. У санітарних вузлах для учнів (окремих для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу освіти, слід передбачати спеціально обладнану кабіну для використання її людьми з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на візку, за допомогою милиць чи інших засобів. Окремий санітарний вузол для педагогічних працівників та інших учасників освітнього процесу, окрім учнів.

Документ визначає норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, забрудненості повітря класних приміщень, якості та безпечності води, що використовується у закладі.

Чимало нововведень стосуються організації харчування та пиття учнів. Зокрема забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах чіпси, сухарики, попкорн, деякі солодощі, ковбасні, рибні продукти промислового та кулінарного виробництва та інші харчові продукти і вироби. Надано перелік та вимоги до продуктів, що дозволено використовувати, реалізувати у шкільних буфетах, автоматах та готувати на харчоблоках закладів освіти.

Також нововведення стосуються дітей з особливими потребами та тих, хто має непереносимість лактози і глютену (якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра). Питання харчування дітей у школах висвітлено з урахуванням сучасних медичних, навчально-освітніх та гігієнічних вимог та вимог дитячого організму.

Санітарним регламентом підвищена відповідальність саме засновника та керівника закладу освіти з дотримання, викладених у ньому вимог.

З повним текстом Санітарного регламенту можна ознайомитися за посиланням. 

Прочитано 2003 разів
Останнє редагування Понеділок, 28 грудня 2020 15:57
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+