Фермер з Кіровоградщини створив унікальний трактор

Четвер, 15 жовтня 2020 12:29

У с. Любомирка Добровеличківського р-ну Кіровоградської обл. фермер власноруч створив агрегат, який працює за технікою strip-till. За допомогою знаряддя у господарстві отримують гарні врожаї, значно заощаджують на пальному та ремонті техніки. Про це повідомляє mandarin-news з посиланням на Час-Дій. 

У народі таку технологію ще називають смуговою оранкою, тому що обробляють лише незначні ділянки — смужки чи рядки, де висіватимуть насіння. За допомогою цієї технології земля зберігає більше вологи і отримує більше поживних речовин.

На семінарі у Полтавській обл. побачив стріптілівський агрегат. Зацікавився. Почав розпитувати, дізнаватися ціну. Мені пояснили, що це задоволення не дешеве. Лише деякі його складові коштували до $6 тис. одна секція. А ще до нього потрібні рама та інші складові. Вирішив самостійно його зібрати. На базі джондірівської сівалки почали робити агрегат — прикріпляти диски, лапи, інші складові. Усі комплектуючі не нові, вживані, але гарної якості, імпортні. Зробили його одинадцятирядковим, щоб колеса трактора, який його возить, потрапляли у міжряддя, а не в рядок, — розповів фермер Віктор Кишка.

Віктор Кишка запевняє, що ця технологія має значні переваги. У господарстві також значно економлять на добривах. За традиційними технологіями ними обробляють землю всього поля вже четвертий рік.

 

Перший рік особливого покращення врожайності не відчули, тому що не було чим закрити землю, тобто з минулого року не лишилося стерні та поживних речовин. Але економія була по техніці. Вона менше працювала, відповідно менше потребувала ремонту. Наступного року врожайність була кращою. Потім — ще більша. Різниця між традиційною технологією і стріп тілл — 20%. Чим більше років ми працюємо за цією технологією, тим більше у ґрунті збирається поживних речовин, волога залишається, менші затрати йдуть на добрива і пальне, — підсумував аграрій.

 Фото: "Кіровоградська правда". 

Прочитано 177 разів
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+