Децентралізація vs Кіровоградщина: страхи жителів та реальні результати

Середа, 27 січня 2021 11:58

Кіровоградська область, як і вся Україна, у 2020 році зробила величезний крок у впровадженні децентралізації. Область отримала  реформування базового рівня місцевого самоврядування. Вже створено 49 територіальних громад, їх наділено повноваженнями і ресурсами, проведені місцеві вибори. Про головні проблеми, перемоги та перспективи цієї реформи в області mandarin-news поцікавився в експертів Кіровоградщини.

Важливим досягненням децентралізації в області Олег Яременко, керівник  Кіровоградського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», вважає створення в громадах нових ЦНАПів, поліцейських станцій, медичних амбулаторій та багато іншого. Вже підійшли до реорганізації субрегіонального, тобто районного, у нашому розумінні, рівня.

Фото: надав Олег Яременко 

Поділ області на 4 райони

Жителів Кіровоградщини сколихнула новина про зменшення кількості районів в області. 

Так, на місці колишніх 21 району в нашій області створено 4. Це Кропивницький, Олександрійський, Новоукраїнський і Голованівський. 

«Зараз іде реорганізація органів державної влади і місцевого самоврядування цього рівня. Приймаються закони і підзаконні акти, які регламентують цей непростий процес. Розпочали роботу новосформовані районні ради, сьогодні вже Постановою Кабінету Міністрів України реорганізовані райдержадміністрації, їх повноваження переймають органи виконавчої влади новостворених районів. Попереду складний процес передачі майна спільної власності колишніх районів до власності «нових» територій», – констатує Яременко.

До того ж, кожен з 4 новоутворених районів матиме свого куратора. Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Назаренко закріпив своїх заступників кураторами районів:

  •  Голованівський - Сергій Поліщук,
  •  Новоукраїнський - Сергій Шеремет,
  •  Кропивницький - Світлана Лобанова,
  •  Олександрійський - Валерій Жалдак.

Вони відповідатимуть за комунікацію з головами ОТГ та головами РДА.

За словами першого заступника голови ОДА Валерія Жалдака, кураторів призначили з огляду на повноваження та обов’язки кожного із заступників.

«Наприклад, за Світланою Лобановою закріпили Кропивницький район через те, що вона місцева та комунікуватиме з тією інфраструктурою, за яку відповідає: школи, соціальна інфраструктура. Поліщук Сергій куруватиме найвідділеніший район області в контексті його досвіду в облавтодорі.  За мною закріпили один із найскладніших, але потужний промисловий район. Тож, якщо, наприклад, виникатимуть проблеми з ЖКГ в Світловодську, то я спілкуватись з Поліщуком, який відповідає за цю сферу», – пояснює Валерій Жалдак.

 

 

У соціальних мережах шириться думка, що зменшення кількості районів призведе до зникнення сіл. Проте, за словами Олега Яременка, на розвиток сіл має вплив не кількість районів чи райдержадміністрацій і районних рад в області.

«Якість життя людей в селах сьогодні залежить також  і не тільки від економічного потенціалу території, наявності вузлової залізничної станції, заводу чи кар’єру. Багато в чому рівень життя залежить від тих, хто керує громадою, депутатського корпусу, фахівців органів управління територіями. Сьогодні держава передала більшу частину загального бюджету місцевим бюджетам, наділила повноваженнями, які повинні бути на базовому рівні, наші громади. Тепер в центрах громад повинні бути такі стадіони, амбулаторії, ЦНАПи, заклади культури як колись в центрах районів. Ті ж  заклади районного рівня, що працювали раніше, будуть спільно утримуватись громадами, які ними користуватимуться», – роз’яснив Олег.

Не така страшна децентралізація, як її малюють  

Олег Яременко розповідає, що населення 29-ти  створених раніше добровільно ОТГ вже мали змогу переконатись у перевагах реформи. За ці роки в них влада дійсно стала ближче до людей, суттєво зросли бюджети, з’явилися нові чи були капітально відремонтовані об’єкти соціальної і культурної сфери. Люди більше впливають на прийняття рішень.

«Зрозуміло, що все нове в нашій сільськогосподарській області сприймається з острахом, тому навколо мети і очікуваних результатів реформи завжди є багато міфів і «страшилок». Але усі вони породжені відсутністю знань про децентралізацію у людей», – говорить експерт.

За словами Олега, на багатьох територіях посадовці та деякі місцеві бізнесмени не лише не були прибічниками реформи, а ставали на перепоні її реалізації, виходячи винятково з особистих інтересів.  Хоча значна частина прогресивних керівників, фермерів підтримувала у свій час об’єднання громад і допомагала органам самоврядування.

«Люди хочуть жити добре зараз»

На думку Олега Яременка, інколи депутати приймають закони, а Уряд постанови  коли вони вже давно потрібні територіям.

«Було б дуже добре, якби найперше були реалізовані територіальна, адміністративна реформи. А потім, на їх основі інші реформи соціальної, гуманітарної та інших сфер. Це моя думка. Але ми усі повинні розуміти,- люди не хочуть чекати років поступових реформ, вони хочуть жити добре зараз. Тому ми сьогодні спостерігаємо паралельні процеси, які охоплюють майже всі сфери життєдіяльності. Інколи людям не зовсім зрозуміла кінцева мета, інколи це зачіпає їх сьогоденні інтереси».

За словами експерта,  для успішного функціонування громад дуже не вистачає ряду законів. Таких як, «Про засади адміністративно-територіального устрою України», «Щодо державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування», «Про місцевий референдум», оновлення законів про місцеве самоврядування, про місцеві державні адміністрації тощо.

Сьогодні одна з найактуальніших проблем цієї реформи  - це підвищення компетенції, рівня знань і набуття нового досвіду головами і фахівцями  виконавчих органів новостворених громад.

 

Експерт наводить і трішки цифр про область.

З 49 територіальних громад базового рівня 24 вже функціонували в форматі ОТГ із своїми адміністративними центрами. 25 територій стали новими центрами громад. Це – 12 міських, в яких проживає майже 25 % виборців, 16 селищних (32% виборців) і 21 сільська (43% виборців) громад.

Не змінили своєї конфігурації лише чотири громади. Тож 45  територій попереду чекає процедура реорганізації.

У середньому на посаду голови громади претендували по п’ять кандидатів. В ряді міст обласного значення ця цифра була більшою (Кропивницький – 11, Світловодськ – 12). А Злинська і Петрівська громади обрали своїх очільників на безальтернативній основі.

Серед обраних 49 голів рад 28 – колишні керівники центральних садиб. Значна частина керівників мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Безумовно, є новообрані керівники територій, яким потрібно буде набувати досвід роботи голови громади з «нуля». Серед новообраних керівників 40 чоловіків і 9 жінок.

На 1190 місць депутатів місцевих громад претендували майже 6000 кандидатів. З них 45 відсотків – жінки. А от стали депутатами-жінками лише 36 відсотків.

Дуже динамічне законодавство, конкуренція за гроші для території, непрості соціальні реформи вимагають від працівників виконавчих органів рад постійного саморозвитку і отримання нових знань. З цією метою в Кіровоградській області працює Регіональний офіс нашої Програми.

Довідково. «U-LEAD з Європою» – Програма, що спільно фінансується багатьма донорами, зокрема ЄС та п’ятьма його державами-членами: Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією та Естонією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. Вона сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад, щоб громадяни мали змогу впливати на вирішення місцевих справ. А якщо коротко – розширює можливості громад.

– U-LEAD посилює спроможність громад виконувати визначені для них завдання в контексті процесу децентралізації та регіональної політики і сприяє залученню громадян та приватного сектору до місцевого самоврядування. З цією метою співпрацює з усіма громадами у всіх 24 областях України, включаючи вразливі райони на Сході країни. Надає підтримку через проведення тренінгів, експертних консультацій, навчання та консультацій у форматі «рівний-рівному». Наприклад, Кіровоградським регіональним офісом протягом поточного року проведено майже 150 таких навчальних заходів. У них взяли участь 1300 учасників. А всього за час роботи програми в усіх областях проведено 7 500 заходів для 180 000 учасників.

Уся робота U-LEAD базується на стандартах та принципах, викладених у Європейській хартії місцевого самоврядування.

З метою підтримки громад на цьому складному етапі реформування Програмою «U-LEAD з Європою» впроваджується комплекс навчальних заходів «Перші кроки» для фахівців новостворених громад, які стосуються проведення перших сесій, формування бюджетів, реорганізації реформованих сільських рад, передачі майна та багато інших. Також Програмою у наступному році, як і раніше, будуть проведені навчальні цикли для голів громад, окремі програми для фахівців різних галузей.

Досвід функціонування раніше створених ОТГ на території області чітко засвідчив – не економічний потенціал, географічне положення, наявність корисних копалин відрізняли успішні громади від інших. А саме досвідчене і одночасно інноваційне керівництво разом із вмотивованою і навченою командою управлінців плюс конструктивний і патріотичний депутатський корпус є головним рушієм прогресивного розвитку громади.

Молодь та децентралізація

На Кіровоградщині ефективно спрацьовують проєкти та ініціативи для активізації й залучення молоді. Про сприйняття реформи молоддю Кіровоградщини розповіла  Ірина Ткаченко, директорка агенції сталого розвитку «Хмарочос», викладачка та громадська діячка.  Вона  має досвід співпраці в рамках Програми DOBRE у 8-ми громадах.

Фото: сторінка Ірини Ткаченко у Фейсбук. 

За  словами Ірини, легше залучити молодь у маленьких громадах до участі у прийнятті рішень та житті громади через проєкти та ініціативи. Констатує, що в громадах, де є політична волі влади, молодь має більше підтримки - не тільки словом від голови, а й на рівні нормативно-правової бази.  Наразі лідером по молодіжці в області є Новоукраїнскьа ОТГ

«Молодіжна програма з конкретною системою заходів ,які розроблялися за участю молоді, та їх фінасуванням - це приклад з Новоукраїнської ОТГ. Вони є громадою, що має статус Громада, дружня до дітей та молоді, за кілька років їм вдалося створити ефективні молодіжні майданчики для розвитку молоді», – наводить приклад Ірина Ткаченко.

На її переконання, з молоддю має активно працювати і влада (дбати про нормативно-правове підґрунтя, вирощувати кадри, які можуть ефективно працювати  з молоддю та плекати учасницьку культуру молоді - зі школи ).

Де шукати інформацію про реформу?

З усіма питаннями, які стосуються подальшого перебігу реформи децентралізації, Олег Яременко радить звертатись до місцевих органів виконавчої влади.  Держава є ініціатором децентралізації і впроваджує її основні напрямки. Радить переглядати основний медіа-ресурс цього  процесу  сайт https://decentralization.gov.ua/. І, звичайно, вже багато років в області працює Кіровоградський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою», який допомагає керівникам і працівникам місцевих рад, жителям громад розібратись в суті децентралізації та особливостях функціонування органів самоврядування.

 
Прочитано 2118 разів
Останнє редагування Середа, 27 січня 2021 15:17
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+