Чи буде у Кропивницькому міжнародний аеропорт? Рекомендовані

П'ятниця, 17 вересня 2021 16:48

Сьогодні, 17 вересня, під час сьомої сесії депутатів 8 скликання Кіровоградської обласної ради розгорнулись баталії довкола розвитку авіаційної інфраструктури в обласному центрі, зокрема створення комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Кропивницький».

Думки народних обранців розділились на два фронти: за створення комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Кропивниький» та проти. Про це повідомляє mandarin-news.

 

Навіщо області КП «Міжнародний аеропорт «Кропивниький»?

З проєктом рішення виступив заступник голови обласної ради Юрій Семенюк. Проєкт передбачає підтримати звернення до Кабміну відносно організації роботи аеропорту в обласному центрі і включити його до державної цільової  програми розвитку аеропортів.

«Наш аеропорт має оптимальну локацію для інтегрування регіону в систему міжнародних перевезень, виконання авіарейсів міжнародного та внутрішнього сполучення. Вже сьогодні аеродром використовується для забезпечення чартерних і технічних рейсів, виконання навчальних польотів, готовий приймати рейси будь-яких авіакомпаній, для яких є прийнятними умови регіону.

Для досягнення аеропортом рівня міжнародних аеропортів необхідно забезпечити комплекс заходів від завершення будівництва окремих аеродромних об’єктів, відновлення систем безпеки аеропортової діяльності, оновлення або закупівля обладнання. Робота цілком реальна», - розповів під час виступу Юрій Семенюк.

Також проєктом рішення передбачається створення КП «Міжнародний аеропорт «Кропивниький», завданням якого буде координування дій пов’язаних із досягненням необхідного рівня міжнародних аеропортів ефективності функціонування та надання якісного аеродромного обслуговування, залучення до співпраці суб’єктів  аеропортової діяльності.

Насамкінець проєкт рішення передбачає порушення Кіровоградською обласною державною адміністрацією клопотання про виділення з державного бюджету коштів на добудову злітно-посадкової смуги аеродрому в Кропивницькому та підготовку вихідних даних та завдань для розробки техніко-економічного обгрунтування щодо розвитку аеропортової інфраструктури в обласному центрі.

Юрій Семенюк вказав, що мав зустріч із зацікавленими в створенні міжнародного аеропорту в Кропивницькому структурами, зокрема регіональна торгово-промислова палата, компанія «Урга» та льотна академія.

 

«Створювати КП – не на часі», - Горбунов

У свою чергу депутат від політичної партії «За майбутнє» Олександр  Горбунов виступив за створення комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Кропивницький», але з внесенням мораторію на призначення в це комунальне підприємство керівника та посадовців.  За його словами, це зараз не на  часі, враховуючи закрите 2 роки тому  КП «Аеропорт «Кіровоград».  

«Зараз створити КП – це недоцільно. Це люди, які не мають повноважень. Україна має власність, яка розбита на міністерства. Ми хочемо розподілити кошти платників податків, щоб посадити туди людей, кинути на них потім охорону, сотні робочих місць, які просто поїдатимуть бюджет області.

Треба лобіювати в кабміні можливості закачувати фінансування. КП нічого не дасть. Табличка – це просто піар», - переконаний Горбунов.

Він додає, що до 2019 року сотні мільйонів гривень були вкладені в розвиток інфраструктури аеродрому в Кропивницькому.

Наразі на ці кошти відновлена інфраструктура, яка дає можливість дійсно мати табличку міжнародного аеропорту: зроблена нова світосигнальна система, певні дії по диспетчерській службі, огорожа аеропорту, закуплені матеріально-технічні автомобілі, гуманітарні, пожежні тощо.

Натомість заступник голови обласної ради Юрій Семенюк наголошує на необхідності створення комунального підприємства задля координації діяльності компанії «Урга» і льотної академії.

«На сьогодні академії достатньо здійснювати свою практику в обсязі 1350 м злітно-посадової смуги. Без створення комунального підприємства все розвиватиметься окремо, а в Кропивницькому так і не буде аеропорту», - пояснив Семенюк.

Прозвучала й думка від депутата Олександра Чорноіваненка  про створення нового комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Кропивниький» на базі вже існуючого підприємсива «Поліграф», але вона не знайшла підтримки – голоси «за» віддали лише 13 депутатів.

 

«Сприймайте цей проєкт як питання декорації», - Волков

Висловив підтримку створення комунального підприємства «Слуга народу» Ігор Волков.

Побудова злітно-посадової  смуги і автоматична інфраструктура  аеропорту - це в рази більше для позитивного іміджу області, ніж усі виставки та концерти, які спрямовані на формування позитивного іміджу Кіровоградщини. .

«Сприймайте цей проєкт як питання декорації та нашої готовності до розвитку аеропорту. Я б радив залишити вікно можливостей для роботи з Кропивницькою міською радою. Доцільно, щоб міська та обласна ради спільно створили підприємство, а потім координувала бюджетні видатки», - переконаний депутат.

Відтак після обговорення запропонований проєкт рішення підтримали 35-ма голосами народних обранців.

Фото: Крила. 

 

Прочитано 2185 разів
Останнє редагування П'ятниця, 17 вересня 2021 17:12
Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Додати коментар


+