Лісівниця з Кіровоградщини набиралась досвіду лісорозведення у Туреччині. ФОТО

П'ятниця, 18 травня 2018 12:11

Українські лісівники нещодавно побували з ознайомчою поїздкою в Туреччині. Упродовж трьох днів представники Херсонського, Одеського, Тернопільського та Кіровоградського обласних управлінь, серед яких була і головний лісничий Оникіївського лісгоспу Людмила Поркуян, ознайомились із веденням лісового господарства в Туреччині.

Поїздка відбулась у рамках навчального візиту з метою вивчення досвіду лісорозведення.

Упродовж візиту група знайомилась із досвідом організації лісорозведення та проведення рубок догляду в одному з найбільш лісистих регіонів Туреччини Болу. Необхідно відзначити, що він зосереджений у гірській місцевості.

 Слід відмітити, що в державній формі власності  знаходяться майже всі ліси країни. Відповідно і фінансове забезпечення ведення лісового господарства стовідсотково здійснює держава.

Система управління лісами двох держав схожа.

Найбільш цікаве, на думку учасників поїздки, полягало в тому, що велика увага приділяється природному відтворенню лісів і тому рубки головного користування здійснюються виключно поступовим чи вибірковим способом. З пріоритетних напрямків лісового господарства Туреччини – вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою для здійснення лісорозведення шляхом озеленення.

У кожному регіональному центрі Туреччини є навчальні центри, які постійно здійснюють навчання (перепідготовку) спеціалістів лісового господарства.

Порівнянню лісового господарства двох країн було присвячено перший день візиту. В конференц-залі провели загальний та екологічний  огляд регіону Болу. Приймаюча сторона презентувала вивчення питання природного поновлення бука та сосни, принципи рубок догляду, проведення фенологічних спостережень за урожайністю насіння основних лісоутворюючих порід, взяття проб ґрунту на відповідність проведення природного поновлення до типу лісорослинних умов та інше.

А в наступні два дні відбулися виїзди на лісові ділянки, де всі теоретичні питання розглядалися в натурі. Українські спеціалісти відмітили, що ведення лісового господарства у двох країнах в цілому суттєво не відрізняється, та відмінність все ж є. При здійсненні перших етапів рубок догляду на ділянці визначають «дерева майбутнього» і до проведення рубок головного користування тут ведуться лісогосподарські заходи.

Найбільш незабутніми враженнями від візиту до Туреччини стали не вражаючі краєвиди країни, а постійне спілкування з колегами.

Під час поїздки навіть досвідчені фахівці переконалися, що вдосконалення власних професійних вмінь та навичок може і повинно завжди тривати. Досвід колег, щось нове обов’язково стануть у нагоді.

Задача українських фахівців – застосувати кращий досвід турецьких лісівників і розвивати власні досягнення.

Людмила Поркуян, головний лісничий ДП «Оникіївський лісгосп»

Прочитано 1542 разів
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Додати коментар


+